Прочитај ми чланак

Фајон: Суспензија безвизног режима за државе бивше Југославије крајем године

0

Механизам за суспензију безвизног режима за земље Западног Балкана ступиће на снагу крајем ове или почетком наредне године, рекла је известилац Европског парламента за визну либерализацију Тања Фајон, пишу бањалучке „Независне новине“.

Након што је Савет ЕУ разматрао питање повећаног броја азиланата и затражио увођење механизма за суспензију безвизног режима земљама које буду имале повећан број азиланата, Фајон је оценила да „највећу бригу тренутно задају Србија и Македонија“, а да је ситуација са БиХ „мање забрињавајућа“.

Ипак, она је позвала власти у БиХ да предузму максималне напоре да се не повећа број лажних азиланата и изразила наду да механизам за суспензију неће морати да се примењује.

-Долази зима, а протекли период показао је да је у том времену било највише људи који су долазили. Зато позивамо власти БиХ да предузму максималне напоре да се не повећа број лажних азиланата. Надам се да механизам за суспензију нећемо никад морати да применимо – рекла је Фајон.

Она је подсетила да ће експерти за процену поштовања безвизног режима сваку земљу оцењивати индивидуално.

-Визе ће бити уведене само за оне земље за које буде утврђено да се број тражилаца азила повећава изнад онога што се оцењује као прихватљиво – навела је она.

Неке европске организације сматрају да је кривица на страни земаља чланица ЕУ, а не држава западног Балкана, јер неке земље Уније имају дуготрајну процедуру оцене захтева за азил, а тражиоцима дају и новац за издржавање.

Фајон сматра да и једна и друга страна морају учинити додатне напоре.

-У овом тренутку немамо заједнички систем за азил ЕУ. Неке земље ЕУ скратиле су процедуре оцене захтева за азил за регион Западног Балкана, јер га оцењују сигурним. Имајући у виду да је Западни Балкан у процесу приступања ЕУ, мислимо да је то начин на који се може ићи – истакла је Фајон.

 

(ТАНЈУГ)