Прочитај ми чланак

Европски шамар Приштини: Евро није легално средство плаћања на тзв. Косову

0

Евро није легално средство плаћања на Косову, с обзиром на то да је Приштина једнострано усвојила европску валуту 2002. године, наводи се на сајту Европске централне банке (ЕЦБ).

Такође, ЕЦБ указује да тзв. Косово није члан ЕУ, али да евро од 2002. године служи као де факто средство плаћања на тој територији.

ЕЦБ подсећа да је исто то урадила и Црна Гора 2002. године.

„То значи да евро тамо није легално средство плаћања, али да га је становништво тако прихватило. Пре 2002, становници Косова и Црне Горе су користили немачку марку”, навела је Европска централна банка.

Европска комисија је, такође, на свом сајту навела да тзв. Косово и Црна Гора користе евро као де факто домаћу валуту иако немају споразуме о томе са ЕУ.

„Ово је у складу са старом праксом када се тамо раније користила немачка марта, као де факто валута“, навела је Европска комисија.

Европска комисија подсећа да Монако, Сан Марино, Ватикан и Андора, које нису чланице ЕУ, користе евро као своју валуту, јер су закључиле монетарне споразуме са ЕУ.

Како је наведено, то им гарантује да производе ограничене количине кованица евра са својим дизајном на једној – националној страни новчића, али не и да издају евро новчанице евра.

Евро користе и неке француске прекоморске територије које нису део ЕУ, али немају могућност издавања сопствених кованица.

Такозвана косовска Централна банка (ЦБК) је 27. децембра 2023. усвојила Уредбу о готовинском пословању, која ће ступити на снагу 1. фебруара 2024. године и предвиђа укидање платног промета са централном Србијом.