Прочитај ми чланак

Ево како су људи Веље Невоље као СНС тукли људе на Вучићевој инаугурацији (ФОТО)

0

Чланови криминалне групе Вељка Беливука званог Веља Невоља, којег је протекле недеље са још 16 његових „сарадника“ ухапсила српска полиција, обезбеђивали су, према тврдњама више независних медија, свечаност инаугурације председника Србије, Александра Вучића, 31. маја 2017. године, када су брутално нападнути новинари четири редакције, међу којима је и новинарка Данаса Лидија Валтнер.

Истраживачки портал КРИК тада је писао да је „младић у светлоплавој кошуљи који је на церемонији усликан како снажно држи за руке демонстранта заправо Б. А. и ради као обезбеђење београдских сплавова, а и близак је екипи навијача Партизана, односно Александру Станковићу, званом Сале Мутави“.

Ту екипу наследио је управо Вељко Беливук.

Тренутак напада на нашу новинарку забележен је низом фотографија, на којима се јасно види како Лидију Валтнер заједно са демонстрантом Марком Радосављевићем из Против диктатуре и једним фото-репортером чланови „обезбеђења СНС“ насилно извлаче из масе, односећи их до Пионирског парка, односно што даље од платоа Скупштине Србије, где се одвијала инаугурација.

Тог дана наша новинарка је, узимајући изјаву од једног старијег господина, којег су претходно полицајци удаљили са скупа СНС код Скупштине јер је носио транспарент против власти, била присутна када су припадници обезбеђења скупа напредњака физички насрнули на демонстранта Против диктатуре.

Када је покушала телефоном да сними тај насртај, један из обезбеђења скупа, који јој је претходно већ претио да ће јој бацити телефон да не би снимала, пришао јој је и хтео да отме телефон.

Она је то покушала да спречи када јој је пришао човек из обезбеђења СНС и подигао је са земље, вукући и гурајући све до Пионирског парка.

Тамо ју је спустио на земљу а исти случај догодио се и активисти Против диктатуре, који је све време викао: „Давите ме, давите ме, нисам ништа скривио!“

Петнаест дана касније Министарство унутрашњих послова је саопштило да је у сарадњи са надлежним тужилаштвом идентификовало све особе које се доводе у везу са медијским наводима о догађајима који су се одиграли 31. маја испред Дома Народне скупштине, да су све особе саслушане, као и да ће извештај истог дана бити достављен надлежном тужилаштву.

Истовремено, наша редакција је истог дана, истражујући лица са фотографија, идентификовала неколико нападача на новинаре и грађане.

Особа која је насрнула на нашу новинарку Лидију Валтнер увелико је у медијима препозната као једна од кључних из најближег обезбеђења Александра Вучића годинама уназад.

Реч је о С. С., који је био лично обезбеђење Вучића приликом страначких скупова и то је видљиво на неколико фотографија које су објављене у медијима и на друштвеним мрежама.

Новинари који посећују седиште СНС у згради Старог Меркатора на Новом Београду виђали су га за пултом на улазу у страначке просторије.

Извори Данаса тада су нам пренели да је тај човек често виђен и у улици Антифашистичке борбе на Новом Београду како стоји испред једне зграде или седи у аутомобилу на паркингу.

Са њим је најчешће бар још један мушкарац, и то углавном један од осталих насилника са фотографија које смо тада објавили.

Ослобођени за „невоље“ на Вучићевој инаугурацији 2

У тој згради, тврдили су саговорници Данаса, живео је један функционер СНС, који је иначе веома близак са председником Србије.

С обзиром на то да редакција Данаса није успела да ступи у контакт са већином људи које смо идентификовали, нисмо им објавили пуна имена, већ само иницијале.

На неколико фотографија види се С. Н., који је током инцидента на митингу СНС у једном тренутку од другог насилника „преузео“ Марка Радосављевића, учесника „Протеста против диктатуре“, и стегао га око врата.

У питању је био бивши боксер и политичар, учесник ријалити програма о којем су медији писали 2016, што се и наводи на његовом Фејсбук профилу.

Он се лично на ФБ профилу хвалио да је радио у обезбеђењу премијера Србије Вучића. Када је реч о његовој политичкој каријери, био је одборник у Скупштини града као члан Српске радикалне странке.

Човек који се на фотографијама види да је држао испод леве руке фото-репортера је Ц. Б., такође професионални телохранитељ.

На његовом Фејсбук профилу може се видети фотографија са Александром Вучићем, објављена 23. априла 2016. године, дан уочи одржавања ванредних републичких избора.

Из коментара испод слике може се закључити да је Ц. Б. и том приликом био ангажован у обезбеђењу тадашњег премијера.

Међутим, и поред јасних доказа, односно објављених фотографија насилника, 17. новембра 2017. године, Прво основно јавно тужилаштво у Београду одбацило је кривичне пријаве поводом напада на новинаре, између осталог и на новинарку Данаса Лидију Валтнер, на дан инаугурације Александра Вучића.

Потом је половином јануара наредне године Прво основно тужилаштво у Београду усвојило приговор наше новинарке Лидије Валтнер на одбацивање кривичне пријаве због напада на њу и упутило позиве за саслушање три лица за која се сумњало да су напала Валтнер, а чији је идентитет раније утврдило Тужилаштво.

Реч је о Слободану Стојковићу, Филипу Гојковићу и Марку Вукичевићу. Међутим, три месеца касније, односно 27. априла 2018. године, Прво основно јавно тужилаштво у Београду поново је одбацило кривичну пријаву наше новинарке и на тај начин ставило тачку на цео случај.

Радосављевић: Све је одбачено

И на мој случај је стављена тачка – за Данас каже Марко Радосављевић из некадашње иницијативе Против диктатуре, иначе, по професији учитељ у једној основној школи у Земуну, чијим је сликама са позоришне представе где глуми пијанца махао председник Србије на конференцији за медије, покушавајући да га представи као правог пијанца.

Он је најпре поднео кривичну пријаву против Н. Н. лица због насиља, која је одбачена, као што је потом одбачен и његов приговор на такву одлуку Тужилаштва.