Прочитај ми чланак

ЕУ – последњи ултиматум: Србима нуде само принципе и шиптарску окупацију (сео ултиматум)

0

Blic-clanak(Блиц)
Београду је током последње рунде преговора у Бриселу понуђен папир са осам уопштених фраза у којима се заједници српских општина не гарантују додатна извршна права него чак поименце и мањи број надлежности него што то гарантују Устав и закони шиптарских окупатора на Космету.

„Блиц“ је ексклузивно из бриселских извора добио папир који је висока представница ЕУ Кетрин Ештон понудила премијеру Србије Ивици Дачићу по систему „узми или остави“. Папир је до те мере сиромашан и површан да се о његовом садржају нема шта преговарати, општи је утисак саговорника „Блица“ који су тај предлог видели.

Суштински је у питању на површан начин препричан Ахтисаријев план који је уграђен у окупаторски Устав и окупаторске законе косовских Албанаца, и Србима се нуди да одлучују само о локалном економском развоју, образовању и здравству.

Иначе, Ахтисаријевим планом се омогућава општинама да се удружују међусобно у асоцијације, али се тим асоцијацијама не гарантује никаква извршна власт и посебност, као што се ни овим папиром то не омогућава. Папир Кетрин Ештон „нуди“ Србима да заједница коју њихове општине образују добије столицу у Консултативном савету заједница, што је саветодавно тело оформљено у оквиру канцеларије председника Косова које нема никакву законску тежину, а још мање извршна овлашћења.

– Идеја овог предлога је да се правни детаљи оставе техничким, правним умовима на разраду, а понудени су само оквирни политички принципи о оснивању ЗСО – рекао је за „Блиц“ извор из Брисела.

Документ у осам тачака:

1) Асоцијација/Заједница српских општина ће бити успостављена од општина са српском већином на Косову и одражаваће њихов идентитет.

2) Асоцијација/Заједница ће имати свој сопствени статут. Може бити распуштена једино одлуком општина које у њој учествују и у складу са процедурама предвиђеним статутом.

3) Структура Асоцијације/Заједнице биће успостављена на основу модалитета које садржи постојеци статут Асоцпције косовских општина.

4) У складу са Европском повељом о локалној самоуправи и законима Косова, дотичне општине могу одлучити да ли ће поделити надлежности и извршавати их кроз Асоцијацију/Заједницу.

5) Асоцијација/Заједница ће извршавати стратешки општи преглед у областима као што су економски развој, образовање и здравство и остала локална питања од општег значаја и интереса.

6) Асоцијација/Заједница извршаваће остале додатне надлежности које у будућности могу бити додељене општинама од централних власти.

7) Асоцијација/Заједница представљаће српску заједницу пред централним властима и у ту сврху имаће столицу у Консултативном савету заједница.

8) Општински избори организоваће се у северним општинама 2013. уз помоћ Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у складу са косовским законима и међународним стандардима.

(Блиц)