Прочитај ми чланак

ЕУ од Вучића тражи да промени Устав Србије

0
VUCIC O AKTUELNOJ POLITICKOJ SITUACIJI(Бета, Политика, РТВ)

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да ће промена Устава Србије бити један од услова за улазак у Европску унију, али да Србија тренутно има много важније ствари од промене Устава.

„Кад се помиње промена Устава неко би увек рекао да тиме хоће да се руши држава. То није наша намера, наша намера је да градимо државу и то је градимо ни из чега, подижемо из пепела“, рекао је Вучић за „Политику“ од недеље.

Писане гаранције Расмусена
Он је нагласио и да је Београд добио писане гаранције, с потписом генерални секретара НАТО Андерса Фог Расмусена, да косовске безбедносне снаге неће моћи да долазе на север Косова.

Он је пред сутрашњу посету Космету рекао да је миран и релаксиран и изразио уверење да ће га народ на Косову и Метохији саслушати.

Пред посету током које ће, како је најавио, покушати да убеди Србе са севера Косова да учествују у примени споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, Вучић је казао да га неки одборници на Косову и Метохији неће слушати, али да народ хоће.

„Постоји могућност да се споразум примени и без неких људи, а свакако ћемо имати локалне изборе до краја године па ће се видети легитимитет свакога. Нема репресивних мера“, рекао је први потпредседник српске владе.

Мишковић напада Вучића чак и из затвора?
Србија се, каже он, налази на бољем путу него што је то било раније, посебно због озбиљне борбе против корупције и криминала.
„Данас ја морам да трпим због напада Мишковића по различитим новинама, од тога да слушам да ми је отац Фахри Муслиу или Фадиљ Мурићи или не знам како се већ зове, до различитих других ствари. И то све плаћа Мирослав Мишковић, а плаћају и неки други, неки из опозиције, неки из Владе. И мисле да ја то не знам“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је највећи, најтежи и најболнији уступак који су Срби прихватили одржавање избора на Космету по окупатоским косовским законима и додао да има много болних ствари које ће и Албанци морати да прогутају.

„Те ствари они данас покушавају да избегну на сваки могући начин кроз имплементационе планове, од регионалног команданта до тога да ће на северу на 100 полицајаца 98 бити српских, до тога да ће Србија финансирати здравство, просвету, економски развој и просторно планирање“, навео је Вучић.

Он је истакао да ће надзор над тим имати заједница српских општина, а да ће Београд финансирати, но није навео на који начин мисли да се то спроведе.

Упитан да ли Срби из устано-правног оквира Србије прелазе у уставно-правни оквир Косметаа, Вучић је казао да то није баш тако и да је то врло поједностављена слика.

„Србија не признаје Косово, нити ће Косово добити столицу у УН, нити ишта слично“, додао је он.

Везано за плакате који су се појавили на Косову и у којима се Вучићу поручује да не треба да долази, он је навео да је те плакате штампао брат посланика Демократске странке Србије (ДСС) Марка Јакшића, Зоран Јакшић.

Он је додао да нападе на њега плаћа и Мирослав Мишковић, али и „неки други, неки из опозиције, неки из владе.“

Према речима Вучића, ти што га нападају из владе мисле да он то не зна, а он то мора да истрпи и истрпеће.

Вучић је навео и да и данас поштује председника ДСС Војислава Коштуницу, али да не поштује „неке друге људе око њега (Коштунице) који мисле да могу да користе такву врсту политике“.