Прочитај ми чланак

ЕУ: Није све готово – следе нове рунде дијалога

0

dacicestontacibeta_1366216032_670x0(Танјуг, Бета, РТВ)
Иако је серија разговора Београда и Приштине прошле недеље окончана парафирањем споразума о нормализацији односа, у Бриселу ускоро очекују нове рунде дијалога у кабинету шефице европске дипломатије, овај пут посвећене примени споразума, сазнаје Танјуг из дипломатских извора у седишту Европске уније.

„Преварили сте се ако сте мислили да је прошла рунда (председника владе Србије) Ивице Дачића и (косовског премијера) Хашима Тачија код Кетрин Ештон била и последња“, рекао је за Танјуг бриселски дипломата добро упућен у досадашњи ток дијалога, у којем је – засад – одржано десет рунди.

Дипломата је објаснио да су у Бриселу свесни да је питање примене споразума сувише компликовано да би се могло решити искључиво на нивоу радних група и да ће стога бити неопходно да се дијалог настави на високом политичком нивоу.

Ештон је синоћ након састанка Министарског савета ЕУ у Луксембургу током кога је Европска комисија препоручила да се са Србијом отворе преговори са ЕУ, индиректно потврдила ову информацију изјавом да и даље стоји на располагању учесницима у дијалогу.

„Понудила сам им да учествујем не само у примени споразума, већ и у развоју будућих односа“, рекла је Ештон на конференцији за штампу.

Танјугов извор је рекао да је још рано говорити када ће у Бриселу бити одржана прва рунда дијалога о имплементацији, јер споразум најпре треба да буде потврђен у београдским и приштинским институцијама, након чега се очекује низ састанака на експертском нивоу.

„До јуна има још много тога да се уради“, рекао је дипломата, и подсетио да ће Европски савет, који тада треба да усвоји препоруку Комисије о отварању преговора са Србијом, одлучивати не само на основу онога што су се две стране договориле, већ и онога што до тада буде примењено у пракси.

Вучић позива Србе на северу да примене споразум
Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић позвао је данас Србе са севера Косова на јединство око спровођења споразума из Брисела.

 „Србија у ужасно тешким околностима није могла да постигне боље и више у преговорима о Косову“, рекао је Вучић и додао да му је савест мирна јер је учинио све да заштити државу и народ.

„Питање Војводине није међународни проблем“
На питање да ли је добио међународне гаранције да питање Војводине у будућности неће бити отворено, Вучић је казао да то питање нису отварали неки други, него Срби.
„Када бисте им одговорили, уследили би напади из свог оруђа и оружја из српских медија, тако да то није проблем за друге, него је то наш проблем и питање наше неодговорности“, рекао је Вучић.

„Позивам Србе са Косова на уједињење (у спровођењу споразума), јер ми не можемо без нашег народа, нити он може без своје државе. Очекујем договор са Србима на северу Косова и да изађемо уједињени, а не разједињени као обично“, рекао је Вучић новинарима у Дому гарде у Београду.

Први потпредседник владе је навео да не сме остати сумња да Србија није могла боље, јер „боље није могло“ у ситуацији у којој није имала савезнике, а тек је „овог тренутка постала земља која има једнак углед као и земље у региону“.

„Нисмо ликовали када је Европска комисија дала препоруку за почетак преговора, а моћи ћемо да се похвалимо када грађани буду боље живели и када буду могли да сагледају бољу перспективу за себе и своју децу“, рекао је он.

Упитан о примени бриселског споразума, Вучић је одговорио да очекује оснивање комисије за примену договореног и разговоре са Србима са севера Косова.

„Постоје различити рокови, али нису битни 10. мај или 15. јун, него је важно да урадимо нешто у интересу народа“, рекао је први потпредседник владе.

На питање да ли очекује опструкције у спровођењу споразума, Вучић је казао да није лагао народ и да је јасно рекао шта је лоше и понешто добро у бриселском споразуму.

Додао је да су јучерашњи протести против споразума били минорни јер је на једном било 1.485 људи, а на другом 497.

vucic1„Ја сам зауставио истраге због претећих порука“
Вучић је рекао да је он тај који је зауставио истраге о претећим порукама које су му слате после предлога споразума у Бриселу.

„Ја сам их зауставио. Покушао сама некада да одговарам људима који су желели аргументовано да разговарају , али знате када вам неко говори о детету крвавом и шта ће да ради ја на то нема шта да одговорим“ рекао је Вучић новинарима после доделе одликовања припадницима МО и ВС поводом Дана Војске на питање шта је са истрагама поводом претећих порука упућених њему и премијеру Ивици Дачићу.

„Да ли знамо ко је човек, одакле је – знамо, али шта сада да радим том човеку. Шта би било само ми реците са таквим човеком у Америци“ запитао је Вучић.

Он је поновио питање шта би било да је тако нешто неко урадио америчком председнику или потпредседнику и додао да када би се тако нешто десило у Србији пола медија би „написало Вучићу диктаторе срам те било због, тога, тога и тога сто си то урадио“.

Вучић је навео да би се таква ситуација створила оценивши да је у Србији много тога поремећено и да ће много времена још бити потребно да прође и много воде Савом и Дунавом да протече да бисмо постали нормална и пристојна држава „али се надам да идемо у добром смеру и уверен сам са идемо у добром смеру“.

Он је упитао налогодавце „за које знам да нису нимало храбри“ што шаљу неке друге људе и праве им проблеме и терају да се обрачунајавају са неким.

„Што, ако су толико велики ти лидери који такве ствари говоре, они не дођу па се не обрачунају са мном. То је зато што су обичне кукавице… и цео живот су били кукавице и када је требала да се брани њихова част увек је бранио неко други никада они“ рекао је он.

Он је додао да није на њему да кука и да у Србији има много више проблема.

„За кукњаву је наша економска и свеукупна ситуација, али Србија чврсто, јасно, јако и и одлучно корача напред и Србију такви неће моћи да зауставе на том путу и то је ствар коју гарантујем“ поручио је Вучић.