Прочитај ми чланак

ЕУ: Неће бити „балканског пролећа“

0

Бојкот парламента није прихватљив, нема "балканског пролећа", став је Европске уније поводом догађаја у Албанији, Црној Гори и Србији. 1 од 5 милиона ТрстеникПротест 1 од 5 милиона шири се Србијом Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић рекла је данас да не треба поредити протесте који се дешавају истовремено у поменуте три земље региона. Она је одбацила констатацију албанских медија да је у току "балканско пролеће", које, по њиховој оцени, "може изазвати озбиљну кризу за ЕУ".

– Протести у свакој земљи имају своје карактеристике и не бих поредила те ситуације – изјавила је Коцијанчић у Бриселу.

Она је прихватила оцену новинара да постоје „неки заједнички елементи“ у захтевима грађана који протестују, али је нагласила да нису за поређење:

– Европска комисија кроз своје извештаје прати ситуације у земљама региона и хвали и критикује, кад год је то потребно. Извештаји су јасни и не бих поредила те ситуације – поновила је Коцијанчић.

Када је у питању поштовање владавине права као један од захтева који се понавља и у Албанији и у Црној Гори и у Србији, Коцијанчић је оценила да је „владавина права апсолутно од највише важности“.

Она је такође поновила осуду шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини и комесара Хана због бојкота рада Парламента од стране албанске опозиције.

Додала је, кад је реч о протестима у Србији, да је мирно изражавање ставова фундаментално право грађана.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!