Прочитај ми чланак

„Ештон долази у Београд да пружи охрабрење Србији да настави овим смером“

0

eston1

(Танјуг)
Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер изјавио је, уочи сутрашње посете Београду високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, да она долази да пружи охрабрење властима у Србији и да још једном потврди европски пут земље.

„Ештон долази у Београд да пружи охрабрење земљи и руководству Србије да наставе овим смером“, рекао је Дежер у интервјуу Танјугу.

Према његовим речима, пут Србије ка Унији је зацртан.

Шеф делегације ЕУ у Београду је навео да ће висока представница властима у земљи донети и поруку охрабрења у погледу преузетих обавеза у примени бриселског споразума.

„Ми сви у Европи поздрављамо одлуке које су донете у том погледу и лидерство које је том приликом исказано“, навео је Дежер.

Он је додао и да треба сачекати исход данашњих разговора премијера Србије Ивице Дачића и „косовског премијера“ Хашима Тачија у Бриселу јер ти разговори „понекад могу и да потрају“.

EU Srbija

Говорећи о приступним преговорима Србије са ЕУ, Дежер је рекао да Унија не жели да губи време и да је из тог разлога Европска комисија прошле седмице покренула разговоре о преговарачком оквиру.

Дежер је указао и да ће након достављања преговарачког оквира Београду, започети такозвани процес скрининга који подразумева анализу и упоређивање правних тековина ЕУ и законодавства Србије.

„Реч је о прилично сложеном процесу будући да Унија сада има преко 120.000 страна правне тековине (ЕУ ацљуис), а све то у једном тренутку мора да се пренесе и усвоји у српском законодавству“, рекао је амбасадор ЕУ.

Дежер је указао и да ће прво започети скрининг оних поглавља која ће прва бити отворена у процесу преговарања са Бриселом.

„Идеја је да се започне скрининг о поглављима 23 и 24, можда ће бити додата и поглавља која се тичу научноистраживачког рада, а можда и она која се тичу и финансија. Већ у септембру или октобру могли бисмо да почнемо скрининг по овим поглављима“, објаснио је Дежер.

Он је рекао да ће бити преговарано о 35 поглавља за шта ће, како је рекао, бити потребне године.

Како је навео, на првим заједничким састанцима са ЕК, српском преговарачком тиму биће објашњено шта тачно скрининг подразумева и шта се у европском законодавству налази.

„Онда се српском тиму оставља време од неколико седмица да анализира у каквом је стању српско законодавство, да установи шта мора да се уради, па да онда изађу са својим одговором, а потом да се настави са процесом упоређивања“, рекао је Дежер.

Он је најавио да ће овог месеца бити организована конференција са представницима Хрватске и Црне Горе који имају „најнепосреднија искуства у вези са преговорима о поглављима 23 и 24 и која ће пренети српским колегама“.

„Наша идеја је да се током следеће године отворе преговори о што већем броју поглавља“, навео је Дежер.

Дежер, коме у августу истиче мандат, рекао је да жели да види Србију како се и даље креће на свом европском путу.

„Влада Србије је стекла огромно поверење у погледу реформи у области владавине права и привреде, али и због огромних резултата у дијалогу са Приштином“, истакао је Дежер.

Он је похвалио што су у многим важним областима усвојене стратегије и акциони планови, али да, како је указао, они сада морају бити примењени.

Грађанима Србије Дежер је поручио да се процес евроинтеграција „заиста дешава и да нема месту евроскептицизму“.

„Као што је рекао председник Европског савета Херман Ван Ромпеј – воз је напустио станицу и његово одредиште је познато и за грађане Србије и за грађане ЕУ“, закључио је амбасадор ЕУ.