Прочитај ми чланак

Ескобар: Споразум две државе правно обавезујући, Вучићев потпис непотребан

0

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да су у Охриду Србија и Косово постигли правно обавезујући договор и да је фокусирање на потписивање споразума непотребно.

„Фокусирање на потпис је непотребно и нема материјалног утицаја на чињеницу да имамо договор. Имамо споразум и као таквог га третирамо и обе стране су озбиљно укључене“, рекао је Ескобар на онлајн конференцији за новинаре.

Додао је да се спровођење договореног у Охриду од обе стране очекује „одмах“ и поновио да намера споразума није било међусобно призњање, већ нормализација односа.

„Примарна намера је била да се формулишу основна правила интеракције две земље како ствари попут таблица и барикада не би биле претња да се ствари отргну контроли и створи нестабилност у региону“, рекао је амерички изасланик.

Истакао је да су лидери Србије и Косова у Охриду показали „велику политичку храброст и визију“ да се договор постигне.

Ескобар је изјавио да је састанак поставио пут за „мирне и конструктивне односе“ и да је договор из Охрида „почетак помирења Србије и Косова и биће ту још посла“, а дијалог којим посредује ЕУ ће бити настављен.

„Српска страна треба да почне да признаје косовска документа, друге националне симболе и сличне ствари. Косово треба да почне са нацртом њихове верзије ЗСО. Има доста других обавеза, али мислим да су ове најбитније“, додао је.

На питање новинара да ли су САД приметиле утицај Русије у протестима које у Србији организују десничарске странке и покрети противећи се европском плану за нормализацију односа Србије и Косова, Ескобар је рекао да не може да потврди да имају директне доказе.

„Али, знамо да је Русија преко свог онлајн присуства, кроз дезинформације путем медија, покушала да допринесе екстремној десници да се успротиви плану за нормализацију. Тако да да. Постоји огроман малигни утицај Русије у овом процесу“, рекао је Ескобар.

Шеф евопске дипломатије Жозеп Борел изјавио је у суботу у Охриду да су Србија и Косово након 12 сати разговора постигли договор о Имплементационом анексу Споразума о путу ка нормализацији односа Косова и Србије који је постигнут 27. фебруара у Бриселу.

Ескобар је био посматрач у тим преговорима.