Прочитај ми чланак

Ешдаун: Русија се меша у унутрашње ствари БиХ

0

Pedi Esdaun

Русију се директно меша у унутрашње ствари БиХ подстицањем сецесионистичеких тенденција босанских Срба, изјавио бивши високи представник међународне заједнице у БиХ Педи Ешдаун у Дому лордова.

Бивши високи представник међународне заједнице у БиХ Педи Ешдаун оптужио је Русију да се директно меша у унутрашње ствари БиХ подстицањем сецесионистичеких тенденција босанских Срба, пише сарајевски Дневни аваз.

Ешдаун је, како се наводи, у Дома лордова британског парламента, током јавне расправе, на којој се говорило и о БиХ, упитао баронесу Сајиду Варси, министарку у британском министарству спољних послова, шта ће та држава и Европска унија урадити тим поводом.

„Јесте ли свесни доказа који су избили на површину, да се Русија сада директно меша у унутрашње ствари Босне и Херцеговине на начин који једино може да утиче на подстицање сецесионистичких тенденција босанских Срба? С обзиром на крхкост БиХ, њену историју, зар то није покушај да се она увуче у ширу украјинску кризу, што би био чин страшне неодговорности? Шта ће влада Велике Британије урадити да охрабри ЕУ да подузме снажније кораке у вези с овим“, запитао је Ешдаун.

Баронеса Варси је најпре, како се наводи, одговорила да је Ешдаун изузетно добар познавалац прилика у БиХ и на Балкану.

„Део наших дипломатских напора иде у правцу да се спречи евентуално даље ширење украјинске кризе. Постоје истинске забринутости из поређења која Русија извлачи из подручја која су „спорна“ и ситуације на Криму. Сматрам да Европа мора наставити с напорима да се реше отворена питања на Балкану и не сме допустити да се та два питања мешају“, рекла је Варсијева.

Иначе, за наредну седмицу најављен је долазак Ешдауна у Сарајево. Позивајући се на своје изворе, сарајевски дневник пише да је његова посета везана за састанак делегација Парламентарне скупштине НАТО-а и Парламента БиХ.

 

(РТС)