Прочитај ми чланак

ЕП саставља извештај о томе како је српска власт трошила средства добијена од ЕУ?

0

Након Резолуције Европског парламента о изборима у Србији, у којој се захтева укидање финансирања и давање финансијске помоћи Србији, ако међународна истрага докаже изборну крађу режима Александра Вучића, посланичка група Зелени у ЕП, према сазнањима Данаса, пише студију о томе како је Србија трошила новац европских фондова.

Мотив за писање овог извештаја је сумња у ненаменско трошње.

Извештај би требало да буде објављен до краја овог месеца, али званичну потврду ове информације нисмо успели да добијемо. Да је писање извештаја у току, изјавио је недавно Добрица Веселиновић из Зелено-левог фронта.

Једна од ауторки извештаја о трошењу новца из европских фондова је, како сазнајемо, Гвендолин Делбос-Корфилд, посланица Зелених у Европском парламенту.

Подсетимо, крајем месеца очекује се и коначни извештај мисије ОДИХР за посматрање избора. Чињеница је да и европске институције, опозиција у Србији која је иницирала доношење Резолуције ЕП, али и представници власти у Србији, чекају тај извештај.

Последња у низу изјава о томе да ЕУ очекује тај извештај, била је шефа Делегације Европске уније у Србији Емануела Жиофреа, који је, пре два дана, поводом резолуције Европског парламента којом се тражи међународна истрага децембарских избора, рекао да се чека коначни извештај мисије ОДИХР за посматрање избора, како би се потом охрабрила Влада Србије да испуни све њихове препоруке.

Он је истакао да се након што извештај ОДИХР буде објављен, охрабри Влада Србије „да прати препоруке“ тог тела.

„Ми смо након избора позвали да се озбиљно преиспитају све тврдње о нерегуларности, и истицали да је неопходно да постоји снажан изборни оквир, као и да се све слабости које је забележила та мисија – отклоне. Жељно ишчекујемо извештај ОДИХР који би ускоро требало да буде објављен, и да охрабримо владу да што пре спроведе препоруке из тог извештаја“, рекао је Жиофре.

Подсетимо, у Резолуцији Европског парламента о изборима у Србији, која је усвојена 8. фебруара, у тачки 27, позива се Европска комисија да обустави доделу новчаних средстава Србији, уколико се, након међународне истраге, установи да је власт укључена у изборне малверзације.

“Понављамо свој став да приступни преговори са Србијом треба да напредују само ако земља оствари значајан напредак у реформама које се односе на ЕУ, укључујући пуну примену препорука ОЕБС-а и Венецијанске комисије; позивамо Комисију и Савет да примењују строге услове; позивамо Комисију да детаљно прати извештаје Ревизорског суда и да одмах започне ревизију средстава која су пружена Влади Србије у оквиру Инструмента за претприступну помоћ ИИИ (ИПА ИИИ) и других финансијских инструмената; подвлачимо, да уколико српске власти нису спремне да спроведу кључне изборне препоруке или ако налази ове истраге указују да су српске власти биле директно умешане у превару бирача, ЕП позива на обуставу финансирања ЕУ на основу тешких кршења правила закона у вези са изборима у Србији”, пише у Резолуцији.