Прочитај ми чланак

Економист: Нова српска Влада је сјајна, Дачић признао да је Космет изгубљен

0

Нова српска влада показала се сасвим другачијом него што је јавност на Западу очекивала, пише британски „Економист“. Српски лидери се не понашају као што су сви очекивали.

Када је Томислав Николић, који је до 2008. године био члан екстремне националистичке партије која је ширила мржњу, постао председник у мају и Ивица Дачић постао премијер у јулу, националисти су били усхићени, либерали разочарани, а Руси задовољни.

После вишегодишњег тешког рада српских власти на евроинтеграцијама и приближавању НАТО-у, сви су помислили да ће ти напори отићи у супротном смеру. Али људи на власти урадили су неочекиване ствари. Председник Николић је 9. децембра упалио свећу у Београској синагоги за јеврејски празник Хануку.

Пред гостима, међу којима је био верски вођа српских муслимана, председник је одржао похвални говор о толеранцији. Чини се да се појављује нова политичка личност. За разлику од претходника, Бориса Тадића, изгледа да се господин Николић уживљава у улогу човека који понекад износи озбиљне примедбе, али не прети.

 

 
Мали потпарол постао велики премијер
Господин Дачић, бивши портпарол Слободана Милошевића, српског лидера из доба рата, такође је неочекивано спреман на сарадњу. Његов наводни нови најбољи пријатељ, Хашим Тачи, косовски премијер, омражена је личност у Србији. Косово је прогласило независност од Србије 2008. године, а српски лидери су се зарекли да га никада неће признати.

У марту 2011. године, почели су технички преговори између Србије и Косова. Преговори су стигли до политичког нивоа и напредују неочекивано добро – 10. децембра отворен је саобраћај на граничним прелазима.

Националисте и Српску православну цркву ово је разбеснело. Господин Дачић је (прилично храбро) рекао Србима да је Космет изгубљено и да се мора доћи до договора који би пружио најбољу могућу будућност за српску мањину на Космету.

Према господину Дачићу, само његова Влада, са националистичким педигреом, може то да уради. Уосталом, он подсећа Србе да је, када је био на власти 1999. године, ратовао са НАТО-ом због Космета.

Вучић змај, ЕУ перспектива, ДС смешна
Александар Вучић, бивши заменик партије господина Николића, други је човек тренутно. Као министар одбране, посетио је Националну гарду Охаја у САД, која обучава и помаже српску војску. Код куће, задужен је за велику антикорупцијску акцију – 12. децембра ухапшани су најпознатији српски тајкун Мирослав Мишковић и његов син.

Европска унија одложила је отварање формалних преговора о чланству са Србијом. Чак и тако, према Милици Делевић, шефу скупштинског Одбора за евроинтеграције, ситуација у следећој години изгледају обећавајуће.

У међувремену, најјача српска опозициона партија, Демократска странка, храмље. Њен нови лидер је популарни градоначелник Београда Драган Ђилас. Ако жели да остане градоначелник, као што каже, треба му подршка партије господина Дачића, коалиционог партнера у српској престоници. Због тога је тешко истовремено бити најжешћи и најуверљивији критичар.

 
(вести-онлине)