Прочитај ми чланак

Егзодус се наставља, Београд ћути: Срби повратници хоће да се иселе из Талиновца!

0

УРОШЕВАЦ – Срби повратници из села Талиновац надомак Урошевца затражили су данас, на састанку са представницима „косовске владе“, да им буде омогуће да се иселе из села, где су синоћ убијене њихове комшије, супружници Милован и Љиљана Јевтић.

На састанку у Талиновцу код Урошевца, Светислав Илић је затражио да му се омогући да напусти ово селу „или према Штрпцу или према Грачаници“, истичући да не постоје основни безбедносни услови и да мештани Талиновца желе да се иселе.

Богдан Ђорђевић из овог села рекао је да Срби одмах желе да напусте село и да им се за то обезбеди превоз, нагласивши да жели да са једном торбом ствари одмах оде и да оставља и кућу и све што има у Талиновцу, јер се осећа исто као и 1999. године када је морао да бежи одавде.

Представници „косовске владе“ који су разговаралли са Србима покушавали су да их убеде да не одлазе из села и да ће учинити све да им обезбеде сигурност.

Ђорђевић и остали мештани Талиновца на састанку са замеником косовског премијера Слободаном Петровићем рекли су да су свесни да се за њих појединачно не може обезбедити по један полицајац који би их чувао.

Током ноћи док је у селу још било полиције обијена је једна кућа чији је власник Србин, рекли су мештани делегацији косовске владе, у којој су били поред Петровића, министар за повратак и заједнице у косовској влади Радојица Томић, заменик министра унутрашњих послова Саша Рашић и регионалним директор косовске полиције Газменд Хоџа.

Заменик „косовског премијера“ Слободан Петровић изјавио је након састанка са Србима у Талиновцу да разуме жељу Срба да се иселе због лоше безбедносне и економске ситуације, али да ће он учинити све да их задржи да остану.

Петровић је нагласио да је најлакше отићи, али да је много теже вратити се и да је у контакту са свима који раде на истрази и да је од њих тражио да уложе максималне напроре да овај случај расветле.

На питање да ли је убиство двоје Срба довољан разлог да ускрати подршку „Влади Косова“ и да постави рокове за истрагу, Петровић је рекао да се не треба повлачити и да ће свакако поставити рокове да службе истраже убиство супружника из Талиновца.

У Талиновцу код Урошевца живи осам српских породица са укупно 17 чланова, који су видно узнемирени након синоћњег убиства њихових комшија.

Регионални портпарол косовске полиције Агим Гаши, изјавио је раније Тањугу да су Милован и Љиљана Јевтић, чија су тела пронађена синоћ у њиховој кући у селу Талиновац код Урошевца, усмрћени са по једним хицем из ватреног оружја.

(Танјуг)