Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Срби са Косова у маршу „Бесмртног пука“ у Варни (Бугарска)

0

Захваљујући успостављеној сарадњи косовско-метохијских одбора Српског покрета Двери и Женске снаге Двери, с једне стране, и с друге стране, пријатеља из Хуманитарне организације „Бесмртни пук“ у Граду Варна, као и руског клуба из истог града, дошло је до реализације неколико важних пројеката, којима се шаље порука међуправославне солидарности.

Захваљујући једној од акција, двадесеторо деце са Косова и Метохије (из Грачанице, Шилова, Витине, Клокота итд) боравило је бесплатно о трошку бугарских пријатеља у једном од најпрестижнијих црноморских летовалишта у „морској престоници Бугарске“, полумилионском граду Варни, где су посетили више манастира, акваријум, неколико туристичких атракција, што свакако значи тој деци, од којих многи нису никад били на мору, а ситуација у којој живе, била је и мотив бугарских пријатеља да им помогну у име међуправославне солидарности православних Бугара са православним Србима на Косову и Метохији.

Академска уметница Светлана Новикова и Срби дверјани

Том приликом је додељена специјална грамата-захвалница Председника Српског покрета Двери Бошка Обрадовића, коју је испред Женске снаге Двери, гђа Драгана Милићевић уручила Координатору Бесмртног пука у Граду Варна гђи Диани Велизаровој Алексиевој. Један од вођа групе, Горан Стојановић из Грачанице, званично је позвао гђу Алексиеву да посети о Видовдану ове године свечаности у Грачаници и на Газиместану.

Диана Алексиева уручује икону Горану Стојановићу

За децу су организоване и ликовне радионице, које је водила академска сликарка из Белорусије, Светлана Иванова-Новикова, а деца су на крају свог боравка оставиле поједине ликовне радове домаћинима. Поклоне Србима са Косова и Метохије у виду књига и школског материјала поклонио је и перуански универзитетски професор Хуан Естебан Јупанки Виљалобос, који годинама сарађује са организацијом Бесмртног пука у Варни.

Драгана Милићевић уручује захвалницу Бошка Обрадовића гђи Алексиевој

Испред Женске снаге Двери у хуманитарној акцији учешће су узеле: Ивана Стојановић, Оливера Марковић, Милица Трајковић, Драгана Милићевић и Зита Њари-Игић, док се о безбедности бринуо инж. Бојан Симић.

Драгана Милићевић уручује захвалницу Бошка Обрадовића гђи Алексиевој

Горан Стојановић у име дверјана са Косова је домаћинима симболички уручио икону Светог краља Милутина, а с друге стране Бесмртни пук у Варни је уручио Србима са централног Косова посребрену икону „Казанска Богородица“, са жељом да се сачува српска државност на тој окупираној територији.

Женска снага Двери са Дианом Алексиевом

Врхунац ове хуманитарне акције, било је учешће у маршу „Бесмртног пука“ у Варни, поводом Дана победе над фашизмом – 9. маја, где су се по први пут чуле српске песме попут песама „Тамо далеко“, „Ој Косово, Косово“, „Сини јарко сунце са Косова”.

Перуански професор Хуан Естебан са супругом Тањом Костадинов у друштву Иване Стојановић

Значајно је и рећи да је госте са Космета посебно поздравио председник Руског клуба у Варни, Сергеј Борисович Волков, који је нагласио да су деца изван сваке политике, и да ова акција има искључиво хуманитарни карактер и у том контексту се посебно захвалио и Горану Игићу, члану Председништва Двери, за допринос у отопљавању односа међу народима.

Пријатељ Срба координатор Бесмртног пука Диана Алексиева

Инфо-служба Српског покрета Двери