Прочитај ми чланак

ДВЕРИ – БУЏЕТ ВЛАДЕ ЗА 2015: Узимање од сиромашних, поклањање богатима!

0

rolovani-dinari-budzet

Предлог буџета за 2015. годину, који је представио министар Душан Вујовић, направљен је у најбољем интересу странаца и владајуће политичке врхушке, а против интереса обичних грађана. Реч је о класичном примеру буџета једне колонијалне управе.

У том колонијалном буџету преовладава правило узимања од сиромашних и давање богатима.

Како другачије објаснити чињеницу да су једина видна смањења буџета за 2015. на расходној страни учињена на рачун најсиромашнијих слојева: пензионера, пољопривредника и радника и то кроз ставке смањења плата, пензија као и смањења субевнција пољопривреди? У исто време у планирана смањења расхода у буџету није убачено оно што је морало драстично да се смањи: број државних агенција, као и астрономски високе плате страначких функционера у јавном сектору(ове плате као и до сада ће бити изузете од смањења).

Колонијални карактер буџета за 2015. се огледа и у изјави министра Душана Вујовића у којој он истиче како је буџет прошао ригорозне захтеве ММФ и да је ММФ похвалио предлог буџета?! То је ситуација у којој зеленаш хвали свог дужника што ради све што му овај наложи (продаје све из куће буд зашто, отима од подређених) само да би му се додворио и евентуално још који пут од тог зеленаша позајмио.

Друга важна ствар, поред удара на најсиромашније слојеве, је планирани дефицит од 156.8 милијарди динара! То је огроман дефицит и намеће се питање како је могуће да је и поред свих „уштеда“ на рачун најугроженијих категорија, рупа у буџету оволико висока? Ово поготово ако се има у виду да се представници Владе хвале да су знатно побољшали наплату пореза и да је ефикасност у наплати у 2014. знатно повећана. Где је та повећана наплата? Где је та борба против сиве економије? На предлогу буџета се та борба не види.

Данило Тврдишић, члан Старешинства Покрета Двери