• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • ЂУКАНОВИЋ Режија српских националиста и Русије против Црне Горе; Хрватска је наш пријатељ ВИДЕО
Прочитај ми чланак

ЂУКАНОВИЋ Режија српских националиста и Русије против Црне Горе; Хрватска је наш пријатељ ВИДЕО

0
Фото:  ХРТ

Фото: ХРТ

Подгорички премијер Мило Ђукановић оценио је да су протести Демократског фронта (ДФ) у суботу увече представљали покушај државног удара и да у политичкој равни нема никакве дилеме да одговорност за догађаје сноси организатор скупа.

„Одговорни су организатори тог протесног скупа и око тога макар у политичкој равни не може бити дилеме“, рекао је Ђукановић у интервјуу емитованом вечерас у другом Дневнику Хрватске телевизије.

Додао је да протести нису екслаирали у насиље раније „пре свега због уздржаности полиције и других државних органа који су радили на обезбеђивању тог скупа и који су од 27. септембра па до синоћ до неко доба стојички подносили провоцирање људи који су учествовали на тим скуповима“.

„У једном тренутку синоћ је то прерасло у отворено у брутално насиље, у покушај заузимања државних институција, дакле, у покушај дефинитивно насилног рушења власти због промене курса државне политике и онда је наравно морало доћи до одговора полиције који је по мом суду био у складу са Уставом и законом и оним што су полицијска овлашћења предвиђења за поступање у таквим ситуацијама“ – рекао је Ђукановић.

Премијер Црне Горе је одговарајући на питање новинара ко стоји иза протеста рекао да је новост чињеница да иза таквих скупова не стоји Србија.

„Оно што је новина то је да се државна политика Србије заиста ни једном речју, ни једним гестом није уплитала у оно што су, условно речено, политичка превирања. Нажалост, она нису била само политичка. Али, великосрпски националистички кругови у Србији јесу то радили и као што видите раде и данас. И даље покушавају да фалсификују нешто што се синоћ догодило, дакле измишљеним новинским текстовима или презентацијом неких, искривљивањем неких чињеница. Једнако тако нема никакве сумње да је Русија имала и да даље има активну улогу у организацији протеста против власти у Подгорици“, рекао је.

Фото:  ХРТ

Фото: ХРТ

На питање новинара Хрватске телевизије – да ли иза скупова у Подгорици стоји Русија – премијер Ђукановић је подсетио на три последња саопштења званичне Москве у вези са Црном Гором рекавши да тим саопштењима не треба посебна интерпретација. Додао је да је јасно да је циљ заустављање европских и евроатлантских интеграција Црне Горе.

Говорећи о односима Црне Горе и Хрватске, рекао је да је званични Загреб „један од врло поузданих пријатеља и подржавалаца Црне Горе на путу у НАТО“.

„Желим да на томе искрено захвалим Хрватској и њеној државној политици. Ја мислим да је то и гест добросудседства и пријатељства, али више од тога – гест одговорног односа према стабилности региона“, рекао је Ђукановић.

Додао је да сматра да је јако добро то што су Словенија, Хрватска и Албанија, већ у НАТО-у и да су Словенија и Хрватска већ у Европској унији.

„Ја заиста мислим да тај крус треба следити. Драго ми је да данас говоримо да је Црна Гора прва у тој композцији осталих земаља Балкана које се крећу ка Европској унији и ка НАТО-у. Мислим да је хрватска државана политика заједно са другим то јако добро проценила и да је и то, сигуран сам, био важан мотив подршке Црној Гори. Надајмо се да ће то резултирати оним што сви желимо, надајмо се да ће Црна Гора добити позив за чланство у НАТО са министарског састанка земаља НАТО-а у децембру месецу, да ћемо на тај начин држати добру динамику европских и евроатлантских интеграција на Балкану, надајмо се такође да ће се и Црна Гора ускоро и друге државе динамично приближавати и том коначном циљу – чланству у Европској унији и сигуран сам да ћемо једино тако учврстити и учинити поузданом стабилност Балкана без чега нема ни нашег економског и демократског развоја“, рекао је председник Владе Црне Горе у интервјуу Хрватској телевизији.

Извор: HRT