Прочитај ми чланак

ДСС: Удар на уставни поредак земље

0

Портпарол ДСС-а Петар Петковић представио је на конференцији за новинаре правну анализу рада Уставног суда на оцени уставности тих уредби коју је странка упутила Уставном суду, Министарству правде и Скупштинском одбору за уставна питања, да би их упознала са, како је навео, „опструкцијом којој прибегава Уставни суд“.

„Чињенице наведене у анализи недвосмислено говоре да се Уставни суд није руководио правом и мандатом да штити уставни поредак, већ да се налази под снажним утицајем и притиском извршне власти“, нагласио је Петковић.

Он је рекао да, с обзиром на то да ове уредбе „подривају саме темеље Устава Србије и угрожавају националне интересе земље, опструкција којој прибегава Уставни суд има дугорочне и непроцењиве штете за Србију“.

Најава да ће Уставни суд застати с поступком оцене уставности те четири уредбе, који је ДСС покренула 24. октобра прошле године, представља најгрубљу правну манипулацију и кршење Закона о Уставном суду, навео је Петковић.

Према његовим речима, Уставни суд је још у могућности да у складу са својим надлежностима и хитним одлукама заштити уставни поредак и спречи успостављање границе између Србије и њене јужне покрајине.

 

(Танјуг)