Прочитај ми чланак

ДСС: Продаја државних акција у Комерцијалној банци странцима је штетна за Србију

0

Демократска странка Србије најоштрије осуђује приватизацију Комерцијалне банке, односно повлачење државе из њеног власништва.

Продајом Комерцијалне банке целокупни банкарски сектор Србије наћи ће се у власништву страних банака, чиме ће да се изгуби и овај преостали минимални утицај државе на дешавања у овом сектору, као и могућност вођења развојне политике. Уместо да оснује једну инвестициону, развојну банку и задржи власништво у профитабилној Комерцијалној банци, која је протекле две године остварила добит од око 130 милиона евра, Влада се под притиском ММФ-а и из личних интереса доносилаца одлука определила да државне акције у њој прода.

Иако у неповољној позицији, захваљујући штетном основном уговору из 2010. године који је закључио Млађан Динкић, одговорна држава је могла и морала да искористи отворену могућност исплате мањинских акционара и да у потпуности преузме власништво, контролу над пословањем и високу добит Комерцијалне банке. Улагање у висини трогодишње добити банке би донело вишеструке користи Србији.

Ни мало случајно, за тзв. приватизационог саветника у штетном послу продаје акција Републике Србије у Комерцијалној банци изабран је француски Лазард, који се бави финансијски саветовањем и управљањем имовином, који је био милионски исплаћен саветник и у случајуне успешне продаје Телекома. Када се узме у обзир да је ова компанија позната по бројним малверзацијама и корупцији, да је један од њених извршних директора Божидар Ђелић, а српски министар финансија Синиша Мали, онда није тешко разумети стварне разлоге доношења за државу штетне одлуке о продаји Комерцијалне банке.

Информативна служба ДСС 6.2.2019.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!