Прочитај ми чланак

ДСС: Хитна промена изборног закона у новом парламенту

0

Због тога што избор чланова Републичке изборне комисије није добар као и сама техника контроле избора, посланичке група ДСС- Двери покренуће иницијативу за измену изборног законодавства, најављено је у Градском одбору ДСС у Нишу. Они сматрају да би се изменама смањиле могуће злоупотребе.

POSLANICI POLAZU ZAKLETVUУ ДСС-у тврде да законска форма изборног процеса није поштована и да све актуелне околности показују “крхкост наше демократије”. Милан Лапчевић који ће преласком цензуса ДСС-Двери на парламентарним изборима поново ући у скупштинске клупе сматра да је све у вези са РИК-ом “скандалозно”.

Само код нас имате да је председник РИК-а уједно и члан председништва једне странке која учествује на изборима, а и владајућа је у исто време. То је скандал над скандалима. У свакој нормалној земљи имате државну изборну комисију која је независно тело. Нико од њих не сме бити члан ниједне партије. Све се одвија под видео надзором, кутија са гласовима се запечати још на изборном месту и уз пратњу полиције и посматрача се пребројавају гласови – каже Лапчевић.

Лапчевић тврди и да коначни резултати за парламент нису одраз „изборне воље грађана“ .

Записници су брутално фалсификовани и очигледна је била намера да се на вештачки начин и прекрајањем гласова не дозволи листи ДСС-Двери да уђе у парламент. Све ово што је урађено са малтретирањем и застрашивањем грађана је недопустиво, а посебно ови избори који су трајали као шпанска серија – каже Лапчевић.

Иначе, коалиција Двери и ДСС је, према прелиминарним резултатима, прешла цензус и улази у републички парламент, а највећу подршку у Нишу ова странка добила је на бирачком месту број 4 у Медијани где је од 916 изашлих, 317 Нишлија гласало за листу коју су подржале све опозиционе странке.