Прочитај ми чланак

Државни врх са Вестервелеом

0

Vestervele-Dacic

(РТС)

Председник Томислав Николић рекао је да је Србија посвећена решавању проблема Косова и Метохије, као и постизању плана имплементације споразума од 19. априла, али да неће прихватити имплементацију нечега чега нема у постигнутом споразуму, нити ће икада, ни отворено ни прикривено, прихватити независност Косова и Метохије.

У разговору са министаром спољних послова Немачке Гвидом Вестервелеом, Николић је рекао да је за Србију веома важно да што пре добије датум отпочињања приступних преговора са Европском унијом и да зато Србија неће обмањивати своје европске партнере обећавајући им оно што не може да учини.

Председник је рекао да Србија не жели да је Европа издржава, већ жели да ради. Србији су потребне нове инвестиције да би омогућила бољи живот својим грађанима и због тога јој је битно добијање датума за отпочињање преговора са Европском унијом.

Николић је свом госту пренео да су изгубљене три недеље у покушајима да се договори план имплементације споразума од 19. априла.

„То је јасан знак да председници влада морају да предводе договоре о имплементацији, у присуству високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, зато што најбоље знају шта је договорено у споразуму, рекао је Николић, наводи се у саопштењу Прес службе председника.

Вестервеле се сложио са председником Николићем у вези потребе да договоре о имплементацији воде председници влада.

Он је додао да Немачка води отворену политику према Србији и њеном чланству у Европској унији, као и да нашу земљу види као европску државу.

„Европска перспектива Србије је у интересу наше земље, али и Европске уније, и зато би волео да Бундестаг предложи доношење позитивне одлуке о даљим корацима Србије на европском путу, рекао је Вестервеле, нагласивши да је за то веома важно доношење плана имплементације споразума између Београда и Приштине.

Дачић: Србија ће испунити своје део обавеза

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да ће Србија испунити свој део обавеза које је преузела потписивањем бриселског споразума, а да од Немачке очекује позитивну одлуку о почетку преговора о чланству у ЕУ.

Дачић је на конференцији за новинаре после разговора са шефом немачке дипломатије Гвидом Вестервелеом, истакао да Србија више нема времена за чекање и да свако одлагање одлуке о датуму за почетак преговора са ЕУ може да има „катастрофалне последице“ по њену будућност.

„Од животне је важности за Србију да добије датум почетка преговора, не зато што неко самовољно жели да иде ка ЕУ, већ зато што је то потребно нашем народу и држави која је протеклих неколико деценија у заостатку у односу на остале државе региона“, рекао је Дачић.

Немачки министар спољних послова разговарао је и са и са шефом српске дипломатије Иваном Мркићем.

Вестервеле је посету Београду започео сусретом с вицепремијером Александром Вучићем јуче поподне.

Обраћајући се новинарима, непосредно по доласку немачког званичника на аеродром, Вучић је рекао да ће Србија поштовати бриселски споразум, да је уверен да ће добити датум за преговоре у јуну, и да потом очекује конкретну економску подршку Немачке, а не похвале.

Вестервеле је поручио да договор о примени бриселског споразума и почетак његове примене, корак по корак, представља најважнији предуслов за даљи напредак Србије на путу ка ЕУ.

Из Београда Вестеревеле путује у Приштину.