Прочитај ми чланак

Држава брише „Егзит” из буџета

0

Из Министарства финансија крећу интерни ревизори који ће чешљати токове новца који се додељује невладиним организацијама. Из буџета ће се брисати и „Егзит“.

Према писању Новости, држава финансира око 20.000 невладиних организација, од којих су многе средства трошиле ненаменски, због чега је најављено да ће њихово пословање поред ДРИ испитивати и интерна ревизорска тела у министарствима. Они се, како је потврђено Новостима у Немањиној, обучавају у Министарству финансија.

Међу првима који су формирали интерну ревизију трошења новца намењеног НВО је Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, из ког кажу да су многа удружења грађана до сада конкурисала са пројектима за које су добијали новац, али да нико није контролисао за шта су паре трошене.

Како незванично сазнају Новости, подаци указују да су немале своте новца отишле у сврхе којима нису намењене – уместо да плаћају хуманитарне пројекте и помажу социјално угроженима, нека удружења су финансирала излете, путовања, ручкове, вечере, или просто гурала паре у сопствени џеп.

Паре су посебно из државне касе шаком и капом дељене пред изборе, пишу даље Новости и додају да су многа удружења тада добила половину новца за одређени пројекат, а другу половину требало би да добију ових дана.

Иначе, прошле године је, према подацима Управе за трезор, министарство рада за НВО и удружења грађана издвојило 92,5 милиона динара, док је, генерално, из државне касе Влада исплатила 4.859.835.962 динара за ове намене.

Трошење новца, како је потврђено Новостима, врло озбиљно ће се чешљати и у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине. И то, пре свега, због огромних сума које су исплаћиване преко Фонда за заштиту животне средине, који је недавно угашен.

На платном списку овог Фонда нашли су се, између осталих, и Удружење за менопаузу (добило 1,3 милиона динара за истраживања утицаја животне средине на белу кугу), али и финансирање израде пуњача за соларне бицикле. Међу бројним „клијентима“ овог Министарства, било је, чак, и једно културно-уметничко друштво.

У Министарству културе кажу да за сада нису открили велика ненаменска трошења, али да ће разни пројекти бити скинути са „државних јасли“, попут музичког фестивала „Егзит“.

У Србији је, иначе, регистровано више од 18.200 невладиних организација и удружења грађана, од којих су многа ловачка и риболовачка. На платном списку државе ове године било је више од 750 њих. За њихов рад у 2012. било је резервисано око 5,8 милијарди динара.

(Вечерње новости)