Прочитај ми чланак

Привредници дижу глас: Сутра протест испред Министарства

0

Удружење "Заштитник предузетника и привредника Србије" најавило је да ће сутра протестовати испред министарстава финансија и привреде Србије са десетак захтева, међу којима је и отпис пореза због кризе у пословању изазаване пандемијом коронавируса.

– Ниједан порез, допринос или такса до сада нису отписани иако су приходи пали 100 одсто – наводи се у саопштењу тог удружења.

FOTO: Ministarstvo finansija

Додаје се да се „усред кризе, уместо мера помоћи уводи еко-такса у износу од 5.000 до два милиона динара и наплаћује унапред аконтација пореза на добит под претњом блокаде рачуна“.

Удружење је незадовољно и због тога што Организација музичких аутора (СОКОЈ) шаље рачуне за наплату надокнаде по основу ауторских права за емитовање музике и прети блокадама рачуна и оним угоститељским објектима, који услед донетих мера због пандемије, уопште нису радили.

Привредници су, како се наводи и против нових трошкова фискализације и зато што Привредна комора Србије (ПКС) „тражи чланарину за непостојеће услуге четири године и не сазива на годишњу скупштину на којој чланство има право да разреши руководство“.

Истиче се и да у приватном сектору запослени губе радна места сваки дан, а јавни сектор подиже плате.

– Нема новца за накнаду трошкова девастираној привреди, али има за пречишћиваче ваздуха по сто пута већој цени од тржишне – наводи се у саопштењу.

Удружење је незадовољно и зато што се „страним инвеститорима дају субвенције, а супермаркетима омогућује екстра профит који, под изговором продаје прехране, продају и додатну робу, док се домаћим привредницима шаљу инспекције и ограничава рад.

Протест чланова тог удружења сутра ће почети у 15 сати.