Прочитај ми чланак

ДРУГОСРБИЈАНЦИ СЕ ОПЕТ ОКУПЉАЈУ: Формира се Грађански фронт против националиста

0

"Уместо надигравања са Вучићем ко је већи националиста, решавање свакодневних проблема"

Иницијатива Не давимо Београд, Удружење покрета слободних станара из Ниша и Локални фронт из Краљева на почетку су фазе формирања Грађанског фронта, нове политичке опције уочи ванредних или редовних парламентарних избора у Србији, пише лист Данас.

Реч је о организацијама у којима не делују ни актуелни ни бивши припадници и носиоци власти, већ активисти и обични људи удружени око конкретних егзистенцијалних проблема грађана.

Идеологија Грађанског фронта, према речима водећих људи у тим организацијама, јесте антинационалистичка, односно увелико стоји наспрам националистичког надметања представника власти и опозиције.

Предраг Воштинић из Локалног фронта из Краљева каже за Данас да је Грађански фронт опција за неопредељене грађане који су трајно изгубили поверење у све постојеће политичке опције.

Растислав Динић из Удружења покрета слободних станара из Ниша упозорава да се вредности демократског социјализма не могу пронаћи нигде на тренутној политичкој мапи Србије.

Радонир Лазовић из Иницијативе Не давимо Београд каже да Грађански фронт треба да окупи људе око борбе против сиромаштва, за достојанствене услове живота.

Он додаје да „уместо надигравања са (председником Србије Александром) Вучићем ко је већи националиста, у Грађанском фронту би се радије бавили оним од чега се живи и проблемима који нас свакодневно све боле“.

Грађански фронт одговорио на захтеве са протеста „Један од пет милиона“

Организације око Грађанског фронта саопштиле су, поводом позива организатора протеста „Један од пет милиона“ политичким актерима, да јесте потребно успоставити систем који ће онемогућити стварање „криминалне власти сличне постојећој“, али да у успостављању таквог система не могу учествовати политичке елите које су довеле до дегарадације друштва.

„Наш први циљ јесте смена ове криминалне власти, али не можемо игнорисати огроман отпор који велики број људи има према корумпираним политичким елитама који су у претходне три деценије учествовале у сиромашењу нашег друштва, у урушавању институција, неуставном отимању имовине радника, приватизацији јавних ресурса и развијању механизама контроле медија“, навела је та групација.

Они су оценили да би адекватна политичка понуда незадовољним људима отворила релевантан избор и укључила их у доношење одлука о будућности Србије.

„Зато позивамо на окупљање око идеја солидарности, социјалне правде и сигурности за све наше градјане, а не на национализму, идентитетској политици и популизму. Уместо надигравања са Вучићем ко ће бити већи националиста, желимо истинско и конкретно бављење нашим животним проблемима са којима се свакодневно суочавамо. Уместо наметања високе политике из Београда, тражимо сопствена решења за локалне средине, јер на својим ледјима и носимо све проблеме једном када изборни караван оде из наших градова. Уместо прања биографија нудимо нове људе и нове идеје како да у руке градјана вратимо државу, из зачараног круга у коме се на њеном челу смењују лоши и мање лоши“, додали су они.

Саопштење су потписали Удружени покрет слободних станара из Ниша, Локални фронт из Краљева, Не давимо Београд, Само локално из Бечеја, Локална алтернатива из Врбаса, Наш град – Наша ствар из Зрењанина, Слободно Панчево, Локални фронт из Ваљева и Биро за друштвена истраживања БИРОДИ.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!