Прочитај ми чланак

ДРЕЦУН: На поруке мира Приштина одговара поруком рата

0

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун наводи за РТС да су Албанци пажљиво бирали тренутак за акцију на северу Косова. Истиче да овом бруталном акцијом шаљу поруку да не желе наставак дијалога и да им је циљ да изазову Србију на оружану акцију. Истиче да је битно сачувати јединство Срба. Позива на снажне дипломатске активности како ситуација не би ескалирала.

Милован Дрецун је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а навео да Приштина акцијом на северу Косова показује да не жели да дође до наставка дијалога. 

screenshot

 

„Ова брутална употреба силе заправо провоцира, показује жељу Албанаца да се изазову тежи сукоби са српским народом на северу Косова и да се испровоцира оружана реакција Србије, не би ли се онда пребацила одговорност за то што нема наставка дијалога на Србију и створили услови оправдања за проглашење уједињења Косова и Албаније“, објашњава Дрецун.

Додаје да је Приштина пажљиво бирали тренутак за бруталну акцију на северу Косова.

„Иако смо очекивали такву акцију Приштине очигледно су Албанци пажљиво бирали тренутак када заседа Народна Скупштина Републике Србије и када шаље поруку да све проблеме треба решавати мирним путем, да треба наставити дијалог и да треба створити услове за историјско помирење између Срба и Албанаца. На нашу поруку мира они одговарају поруком рата“, наводи председник скупштинског Одбора за КиМ.

Истиче да је јуче на седници у Народној Скупштини председник Србије Александар Вучић јасно ставио до знања да Србија неће дозволити нови погром над Србима на Косову и Метохији, упркос чињеници да се тамо налазе НАТО снаге у саставу Кфора.

„Србија шаље поруку да српски народ не сме да буде предмет угрожавања – угрожавања његове безбедности од стране специјалних јединица, на тај начин што је председник наредио пуну борбену готовост Војске“, наводи Дрецун. 

Наглашава да Кфор није требао да дозволи бруталну употребу силе. 

Додаје да је у овој ситуацији јако битно очувати јединство Срба и да се делује у чврстој координацији и договору са Београдом.

„Српски народ не сме да дозволи да буде испровоциран, да дође до неких озбиљнијих сукоба, до примене насиља од стране Приштине, да се не да повод за тако нешто, да не би онда одговорност била пребачена на српску страну јер они очигледно то желе да ураде“, оцењује председник скупштинског Одбора за КиМ. 

Додаје да је ситуација јако озбиљна и ризична због могућности да ескалира даље, и, како каже, може да има веома тешке последице. 

Позива на снажне дипломатске активности како ситуација не би ескалирала. 

„У овим моментима ми морамо да реагујемо рационално, хладне главе, и да снажним дипломатским активностима инсистирамо да они који то могу зауставе Приштину, како ситуација не би ескалирала“, закључио је Дрецун.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!