Прочитај ми чланак

ДОКАЗ: Вучић штитио сина Жељка М. када је изазвао саобраћајку и усмртио девојку?!

0

Одговор Драгољуба Петровића медијској саветници председника Србије Сузани Васиљевић на текст „Искрено сам уплашена претњама хапшењем“

Поштована г. Васиљевић, драга Савета,

Не гарантујем да ће Александар Вучић бити ухапшен када падне с власти пошто немам намеру да будем ниједна следећа власт, нити тужилац, нити полицајац, нити да било кога хапсим, па о томе нећу ни одлучивати, али гарантујем да Ви нећете бити ухапшени, јер је Ваша функција као вечна ватра – доживотна саветница за медије свакога ко дође на власт. То је онај тип људи који увек кажу: „Ја сам само радио/ла свој посао.“

Али, сигурно ћу се заложити за Вас. Ако будем у прилици да некој следећој власти напишем СМС, он ће бити овакав:

„Молим вас да не будете превише груби према Александровој малој. Ако није проблем. Хвала.“

Биће то фактички исти СМС који сте Ви слали уредницима медија када је мали Митровић прегазио Андреу Бојанић на Коњарнику.

„Моли те Александар само да не будеш превише груб према Жељковом малом. Ако није проблем. Хвала“ – уколико следеће власти буду лустрирале због очигледног притиска на медије из кабинета председника Владе Србије, овај Ваш СМС (на слици) ће бити сасвим довољан доказ.

У Вашем првом писму писало је да је Зоран Пановић остао без посла, што је лако утврђено као нетачно. У другом сте тврдили да је Пановић на рубу егзистенције, што је још лакше утврђено као нетачно. Од Вас, као медијске саветнице вазда нетачног Вучића, ни не очекује се да напишете нешто што је тачно, јер који ћете му ђаво ако сте тачни.

Међутим, Ви и даље тврдите да је за шест и по година Вучићеве власти у Србији смењен само један главни уредник, и то листа Данас, иако смо вам предочили да их је укупно смењено 12. Ту смо набројали само најважније медије, али можемо да вам набројимо још 12, ако баш инсистирате.

Онда Вам је, претпостављам, издавач Курира доставио неку шему (из Вашег прошлог писма) која ни Вама није јасна, а која би ваљда требало да укаже да у Куриру сваког главног уредника, у зависности да ли је тај лист у фази „Србијо, извини“ или у фази „Вучићу, извини“, недуго по именовању унапреде тако што га гурну у неки компанијски голубарник од канцеларије.

Лист Данас је за 21 годину променио четири главна уредника, али никада у историји један лист за шест и по година није имао шест и по главних уредника, као Курир? Сви су смењени у време Вучићеве несмењиве власти.

Као саветницу за медију председника државе, дакле као особу која би морала да познаје медије у душу, морам да Вас посаветујем: у медијима нема важније функције од главног уредника, па онај Ваш списак пет „унапређених“ главних уредника Курира и једног „унапређеног“ главног уредника Блица, из Вашег последњег одговора, који су у ствари смењени тако што су гурнути на неке друге „више“ функције унутар својих компанија, схватам као још један доказ Вашег шарлатанства у послу који обављате о трошку пореских обвезника.

Тај маневар, кад вас унапреде да би вас сменили, у време социјализма се звао – „распоређен у савезне органе“ – а у време „вучићизма“ – постављен за саветника директора, за директора сектора или потписао анекс уговора, бла, бла, бла, бла, бла…

Сам Александар Родић, сувласник Курира, у свом писму „Србијо, извини“ инсајдерски је објаснио како функционише српско медијско лудило: „Отворено кажем – и сам сам учествовао у пројекту улепшавања стварности, заједно са 80 одсто других власника медија… Признајем да сам током свих ових година осећао да сам под притиском и уцењиван да избацим сваку озбиљнију критику на рачун Владе и премијера. Свакоме од вас је позната ситуација кад стигне молба да се ово или оно не пусти у јавност или да се направи прича о нечему. Тога је било и раније. Жалосно је да се то претворило у аутоцензуру као никад до сада у нашој блиској историји.“

Идемо даље: Љиља Смајловић и Ратко Дмитровић јесу поднели оставке, али су их разрешили управни органи њихових компанија. Обоје су, сем разрешења, добили и отказе у медијима са државним капиталом. Љиљана Смајловић је елиминисана из Политике да би на ту функцију довели Жарка Ракића, особу по чијем је имену гарантовано названо београдско предграђе Жарково. Размислите зашто?

Сашу Тимофејева је сменила напредњачка већина у Скупштини Београда да би именовали Ивану Вучићевић, особу која можда не би покварила наковањ, али јој је то успело са Студијом Б, што заиста не може свако. Међутим, чак и да прихватимо овај Ваш типичан спин, да главне уреднике не смењују него их редом унапређују, остају четири главна уредника која су смењена, што ће рећи, нису „унапређена“. То је више од једног, колико Ви од почетка тврдите, па то и причате по свету као доказ очигледне слободе медије у Србији. Тако да убудуће исправите сами себе: у Србији није смењен само један главни уредник, већ најмање четири, остали су унапређени!

Ваша пропаганда, драга Савета, није интелигентна, али покушава да буде успешна. „Пропаганда и не мора бити интелигентна, већ успешна“ – да цитирам Гебелса, Вашег медијског идола.

За крај: могу Вам направити годишњак од мојих критичких текстова о Млађану Динкићу, Борису Тадићу, Војиславу Коштуници из времена њихове власти, али је једина особа која ме је тих година звала да се жали када сам у колумни написао да су Вучић & Николић од државе добили два „мала четворособна стана“ био ваш садашњи Шеф.

– Ја нисам добио четворособан, мој је трособан! Зашто сте сви против мене! – рекао ми је у телефонском разговору тада опозициони радикал Вучић.

И то Вам је то. Вучићу фали једна соба, али му фали још много тога.