Прочитај ми чланак

ДРАШКОВИЋ: Ко се усуђује да негира геноцид у Сребреници, олакшајмо себи живот и признајмо Косово

0

vuk Draskovic

Вук Драшковић је синоћ гостовао у емисији „Правац“ на ТВ Пинк 3. Овај интервју је заправо више личио на монолог јер водитељ Предраг Сарапа готово да није могао да дође до речи након што би поставио питање, јер би уследила „права лавина“ од стране председника Српског покрета обнове, некадашњег министра спољних послова Србије и књижевника.

– Сребреница је Бошњацима као Србима Јасеновац! Ко се то онда усуђује да негира геноцид, упитао је Драшковић понављајући како је геноцид пресуђен у Међународном суду у Хагу, а за то осуђени (или су процеси још увек у току) најодговорнији за тај злочин.

О Британској и сада Руској резолуцији о Сребреници у Уједињеним нацијама, Драшковић је рекао да Руси сигурно неће ставити вето на резолуцију Велике Британије јер би тиме ризиковали да ставе вето на одлуку Међународног суда правде, а они то неће, јер се у јавности представљају као велики заштитиници међународног правног поретка.

– Верујем да ће се гласати. Прво ће се гласати за британску, јер је прва поднета, и ако добије потребних осам гласова, та резолуција ће и проћи, а онда се руска неће ни стављати на днвени ред.

Говорећи о актуелној ситуацији у Србији, Драшковић је мишљења да државом и даље владају тајне службе које су, као је он рекао, „изашле из комунистичког шињела некадашњег режима“. На питање да објасни шта значи његова изјава како би „морали прво да знамо где смо да би знали куда ћемо“, он је рекао:

– Ми морамо у Европу. Србија је са свих страна окружена државама које су у Европској унији и у НАТО пакту. Нама нема друге неко да кренемо у НАТО и у ЕУ. Јер, ако буде неких великих проблема у нашем региону, или можда чак и сукоба, овде ће интервенисати НАТО и Европа, а не Русија.

О Косову је рекао:

– Олакшајмо себи живот, и признајмо оно што је реалност, а то је да је Косово држава и да је ту државу призао велики број чланова Европске уније и Уједињених нација. Већ 15 година на Косову нема државе Србије.

 

Извор: Дневни аваз