Прочитај ми чланак

Драган Бујошевић: Дачић припрема патријарха Иринеја на тешке одлуке

0

Ивицу Дачића, премијера Србије, нешто је натерало да одмах одговори на поруку коју је патријарх Иринеј послао из београдске Саборне цркве.

Не мислим као неки политичари да патријарх нема право да износи политичке ставове. Има. Као што и верујући и атеисти имају право да се са патријархом или не сагласе или сложе.

Патријарх Иринеј је рекао: „Поштујемо Европу, дивимо се свему што је дала, желимо да и даље будемо са Европом, али не по цену да се одричемо наше традиције… наше свете земље, наших кућа и гробаља.”

У предизборној кампањи Дачић је изговарао потпуно исте реченице које је изрекао патријарх на помену жртвама „Олује”.

Предизборни Дачић и постизборни патријарх су одговарали на питање, суштински лишено смисла, које се често понавља у анкетама јавног мњења а које гласи: „Да ли сте за ЕУ, ако треба да се одрекнемо Косова.”

Постизборни Дачић је јасно и разумљиво објаснио зашто је речено питање лишено смисла.

„Неко каже немојте да уђете у ЕУ, даћете Косово. Ми можемо да кажемо нећемо у ЕУ, а да ли ће онда неко да нам врати Косово… Неће… Косово нам је отето”, рекао је Дачић. Онда је, по обичају направио и мало тумачења да ли Косово јесте отето и да ли може да буде отето и како је то било у историји.

Наравно да знам да постизборни Дачић зна све што је знао и предизборни Дачић. Али знам и да је премијер Србије доказао да изјавама уме да води политику и заводи јавно мњење, што стоји у опису посла сваком живом политичару.

И то је већ део одговора на питање зашто је Дачић пожурио да одговори патријарху, односно како је рекао – неком.

Други разлог је долазак заменика помоћника државног секретара САД Филипа Рикера, који ће Дачића пре свега да пита шта би са интегрисаним граничним прелазима, против којих су Војислав Коштуница и добар део Срба са севера Косова.

Премијер, који је преузео, како се верује, драматично незахвалан посао преговора саПриштином, морао је да покаже да не одустаје од онога што је рекао да ће да раде он и његова влада.

Одговором патријарху Дачић хоће и да учврсти захтев да разговор са Хашимом Тачијем помери за јануар наредне године, пошто је уверен да би било погубно да се са шефом косметских Албанаца сретне непосредно после Меронове аболиције Хрватске и претпостављеног ослобађања Харадинаја.

Коначно и најважније. Дачић је изузетно искусан и интелигентан политичар. Он зна да је политика једначина стварног и могућег. И зна да је стварно да Србија нема ни интегритет ни суверенитет на Космету. Има их у Уставу, на папиру, нема их у стварном животу.

Одговором патријарху, Дачић је хтео да ту стварност саопшти јавности Србије, припремајући је за „тешке одлуке”.

А тешке одлуке доносе се на почетку мандата, поготову када најјача опозициона странка неће да се супротстави тим одлукама. 

(Политика)