Прочитај ми чланак

ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: Након протесног скупа патриотске опозиције против продаје Телекома

0

PATRIOTSKI BLOK 23

Протесни скуп против продаје Телекома у организацији Патриотског блока и више организација које су га подржале одржан 26 септембра у Београду на Платоу испред Филозофског факултета може се вишедимензионално посматрати.

У периоду невиђеног медијског мрака и вишеструког притиска на одржавање чак и форме вишепартизма – свакако најјачег од обнове плурализма пре још четврт века, овај скуп представљаће снажан облик противљења актуелном стању у земљи и посебно владајућим структурама. У том правцу овај скуп је свакако успео. Он наговештава серију опозиционог деловања пре свега патриотског дела опозиције у Србији. Заправо само патриотска опозиција и представља реално опозицију постојећем стању у земљи, што се не може, или само по појединим не баш пресудно важним питањима рећи и за тзв. «жуту опозицију», која је за разлику од патриотске у исто време и парламентарна.

Проблем патриотске опозиције је у томе што је дакле ванпарламентарна, потом што је оштрица тзв. меке окупације земље уперена управо против ње, а не и против тзв. «жуте опозиције», како због геополитичког предзнака (лидери режима, а и «жута опозиција» су окренути истим спонзорима у иностранству, нама најненаклоњенијим силама). Додатан не мали проблем патриотске опозиције је чињеница да СРС води засебну политику, која подразумева и самосталан изалазак на изборе.

У том правцу треба избећи било какве варнице са СРС, а било би добро када би постојала макар техничка питања од заједничког интереса према властима по којима би се, посебно у предстојећим изборима, могло сарађивати. Када је у питању странка Ненада Поповића ту постоји још увек неизвесност око конкретне сарадње са осталим странкама и покретима из патриотске опозиције, а чини се изгледа да није упитан његов претежно опозициони дискурс, односно програм и ствари изношене у јавности од стране Српске народне партије се не разликују од ставова осталих опозиционих странака патриотске групације.

Главни стожер патриотске опозиције у том правцу, заправо њеног окупљања је ДСС, и оно што се сада зове Патриотски блок, а где су још и Двери, интелектуалци и неки мањи покрети за сада. Програмски ово је неупитан блок, јер су Божићни принципи и његова даља операционализација, укључујући и опирање неолибералном концепту економије, и конкретно организовању овог протеста по питању продаје Телекома, одлични и часни циљеви и платформа, која ће у срцима и уму милиона наших грађана представљати снажну алтернативу постојећем стању.

dragan petrovic biografijaПроблем је у томе што је земља и јавно мњење практично блокирано, ми се заиста налазимо у искушењима угрожавања основних постулата плурализма и демократије. То најбоље показује и данашњи скуп: он је свесно и организовано прећутан у медијима, да би они потом потрчали да обавесте да је било свега око 500 присутних на овом скупу. Иако је практично било око хиљаду присутних, на скупу на коме је све остало било беспрекорно, од самих говорника и начина како су то интерпретирали, изостанка било каквог инцидента, и прилично лепе атмосфере током трајања скупа, из ове манифестације, која је тек прва ове врсте у наступајућој јесени можда би сви требало да извучемо и одређене закључке, који би нам даље користили.

На данашњем скупу на Платоу, организаторима није ни био циљ да направе неки велики митинг. У том правцу нису ни доводили своје активисте из унутрањости, као што је то рецимо, и то само делом, била акција Двери на митинту прогив Блерове владе. Пошто сам и тада био присутан (само делом, а данас сво време), могу да направим једну паралелу: на оба скупа огромну већину присутних су чинили активисти, и симпатизери странака организатора (то се види по знамењима, иконографији), а осталог, обичног народа је било врло мало. Данас је било у публици и на самој бини где се говорило, велики број професора универзитета, угледних људи из друштвеног и политичког живота и то је евидентно.

Са друге стране, обичних грађана је било занемарљиво мало. То је утолико чудније, што је суботом око подне Кнез Михајловом и околним улицама центра града, пешачком зоном пролазило на хиљаде суграђана, који би свакао подржали циљеве скупа да су у том правцу били обавештени. Једном речју, да су организатори, само током два-три сата пре скупа на овом простору поделили двадестак хиљада флајера, летака, бар пар хиљада наших суграђана би навратило на скуп.

Незгода Платоа је у томе што је затворен од осталог амбијента, за разлику од рецимо Трга републике, па и због слабијег озвучења хиљаде присутних шетача у околним улицама нису ни схватили да се ту одржава неки скуп, па да се макар радознали придруже.

Пет говорника је одржало изузетно квалитетне говоре, ју тубе и ако има икаквих локалних тв које су снимале овај скуп, могу да направе одличан посао презентацијом материјала. Одавно нисам био на скупу са говорницима који су тако квалитетно наступили и садржином самог говора и начином интрепетације.

Усудио бих се да ипак издвојим један свој закључак у вези читавог скупа, који мислим да представља нешто изван напред изнетих техничко-организационих питања. Било би по мом мишљењу изузетно важно да се постојећи Патриотски блок прошири, да се у њега укључе бројне организације које припадају патриотској опозицији. Неке од њих, свакако имају бар нешто од важних ресурса неопходних Патриотском блоку у предстојећем тешком и чини се неравноправном сучељавању са режимом и меко-окупационим апаратом: стручњаке, нешто активиста, где је посебно важна омладина, врло ретко, а и то оскудно материјална и новчана средства, медије…

Рецимо др Дана Грујичић и Здрава Србија имају тим лекара, који објективно представља снажну допуну или чак превазилази оно што у тој области има за сада Патриотски блок. Такође политичка странка Српски препород која је на свом Председништву 24 септембра одобрила придруживање ДСС и Патриотском блоку, односно разговоре о заједничкој предизборној листи, а томе тежи рецимо и Здрава Србија и низ других покрета, има у свом саставу четрдесетак доктора наука и професора универзитета, нарочито из области економије и економски програм разрађен.

PATRIOTSKI BLOK FILOZOFSKI FAKULTET 23

Када смо професор Комазец и моја маленкост јуче у вишесатном разговору са председником економског савета ДСС проф. Др Јовом Дробњаком упоредили ставове привредне две политичке странке, уочили смо готово подударност, једном речју, удруживањем, бар у тој области би се ојачао Патриотски блок. И Бранко Драгаш и његов Економски покрет би у тој области дали појачавање постојећих снага. Заветници, Српска лига, Патриотски покрет и више других организација, од случаја до случаја су јаки у некој од области, а свеукупна синергија би свакако дала збир који превазилази номиналан аритметички збир, у највећем број случајева.

У том правцу скуп Патриотског блока и патриотске опозиције од 26 септембра може бити важан камен путоказ ка даљем развоју опозиционе снаге и давању јасне алтернативе постојећем стању. Иако ће режимски медији свакако наставити да трубе «..о само 500 присутних на скупу опозиције..», јасно је да уз сагледавање ширег контекста могућности које се пружају пред патриотском опозицијом и посебно Патриотским блоком, ово може бит важан камен међаш даљег деловања и борбе у интересу највећег дела грађана земље, који заправо теже алтернативној концепцији коју наведене снаге нуде. Како је режим а у највећој мери и «жута опозиција» детерминисана спољним фактором који јој одређује ову катастрофалну за земљу и народ концепцију у свим областима државне политике и друштва, они теже блокади и сламању управо патриотске опозиције и дела некомпрадорске друштвене елите, јер једино одатле може доћи до промена.

Стога патриотска опозиција до танчина треба да развије све постојеће и могуће потенцијале да што више дође у додир са народом који је жељан управо таквих алтернатива, али са тиме нити је довољно упознат, посебно не на адекватан начин, већ меко-окупациони систем шири о томе дезинформације и полуистине. У том правцу је скуп од 26 септембра један први и то делимично успешан корак на том путу. Очекује нас све заједно још много изазова и искушења, и само добро организовани и повезани можемо на том путу да постигнемо иоле квалитетан резултат, који би макар за почетак умањио, а у перспективи и преокренуо до садашње негативне трендове наставка концепције постоктобарске, које сада конкретно спроводи актуелни режим.

Извор: СРБИН.ИНФО