Прочитај ми чланак

Др Драган Петровић: Ко тера Русију из Србије (Видео)

0

05_dragan-petrovicДр Драган Петровић, је у емисији Трагач на тв Јерина (Смедерево), говорио о савременој позицији Русије. Савремени свет све убрзаније улази у поредак мултиполаризма, где паралелно егзистира више великих светских сила, где су САД појединачно посматрано и даље водећа међу њима, али са далеко мање израженом супермацијом него у протекле две деценије.

Нарочито је светска економска криза погодила пре свега САД и на тај начин убрзала процес преласка светског поретка од монополарног ка мултиполарном.

Русија са својим елементима тврде моћи по науци о међународним односима (величина и квалитет територије, број и састав становника, природни ресурси, економска снага и војна моћ) представља светску силу која је већ петнаестак година у узлету и има посебну перспективу да постепено повећава свој утицај у свету.

Што је посебно важно Русија је традиционално наклоњена и сродна Србима, што би паралелно са постепеним смањивањем утицаја САД, могло да створи повољнији амбијент за реализацију у перспективи српских националних интереса на Балкану.

Уколико би српски фактор јачао своју укупну снагу (економија, сређивање демографских прилика, изградња одбрамбене моћи, сарадња са пријатељским земљама у региону и повезивање српског народа на културном и привредном плану у региону – Србија, Република Српска, Црна Гора) могао би да временом у савезништву са Русијом и већим ослонцем на оне силе које су нам више наклоњене Кина и уопште земље БРИК, Француска, Италија и др. да ради на реализацији својих још увек нерешених националних и државних питања.