Прочитај ми чланак

„Допуњен“ списак: Вучићеви саговорници Цане Суботић, Веселиновић, навијачи …

0

Десет дана након што је уживо у телевизијском програму председник Србије Александар Вучић јавно читао поверљива документа Безбедносно-информативне агенције доказујући да га је бивша власт прислушкивала, у јавност су почела да излазе и имена председникових саговорника које није навео.

Како су НИН и Недељник објавили, Александар Вучић је у годинама док је био у опозицији комуницирао са контроверзним бизнисменима Станком Суботићем и Звонком Веселиновићем, трговцем оружјем Слободаном Тешићем, Зораном Мајдаком, који је био хапшен због сумњи да је учествовао у СМС преварама, али и вођама навијача Марком Вучковићем Командантом и Милошем Радосављевићем Кимијем.

Тиме је попуњен списак особа преко којих је Вучић, према сопственим речима, прислушкиван. Он је сам у јутарњем програму телевизије Пинк именовао чланове СНС – Горана Весића и Владимира Ђукановића, новоименованог амбасадора Србије у Црној Гори Владимира Божовића, председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, председника Фудбалског савеза Србије Славишу Кокезу и Орхана Драгаша, директора Међународног института за безбедност, као особе преко којих је надзиран.

Андреја Савић, некадашњи директор БИА, коментаришући аферу прислушкивање истиче да се у свим земљама надзиру активности политичара опозиције, само је питање мере и односа према владавини права.

– Тога је увек било. Свака власт настоји да искористи своју позицију како би се што више задржала на власти. Међутим, у развијеним демократским друштвима све се ради у складу са законом, наводи Савић.

Упитан где се српско друштво налази на том спектру, Савић у први план истиче напредак који је остварен након демократских промена.

– За време старе Југославије, али и Милошевићеве владавине, на снази је био ауторитаран обавештајни систем који је имао за циљ очување позиције политичке партије, а не заштиту националних интереса. Ипак, од Петог октобра начињен је велики нормативни помак. Усвојен је велики број закона који су уредили ову материју у складу са европским стандардима, наглашава Савић, уз ограду да је тешко рећи у коликој мери се поштују ти закони.

У току јучерашњег дана говорећи о овој теми Александар Вучић је изјавио да је он донео одлуку да скине ознаку тајности са докумената о прислушкивању које је читао на телевизији Пинк. Вучић је додао да је то урадио из јавног интереса како би демантовао оне који „сваки дан говоре о диктатури и аутократском режиму и оптужују те за прислушкивање“.

– Скинуо сам ознаку тајности у складу са законом, рекао је Вучић, додајући да се „неки плаше са чега би још могао да скинем ознаку тајности“. Он је оптужио опозиционе лидере Драгана Ђиласа и Бориса Тадића да је у време њихове власти убијен Ранко Панић.

– Убијен је само зато што нам нису дозволили слободну шетњу до Радио-телевизије Србије, рекао је Вучић и додао да је то срамота за надлежне полицијске органе. Он је казао да је актуелна власт демократски оријентисана и да пушта грађане да „шетају кад год хоће“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!