Прочитај ми чланак

Донфрид: САД желе коначан споразум Косова и Србије уз обострано признање

0

Помоћница америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Карен Донфрид изјавила је вечерас у Приштини да САД желе коначан споразум Косова и Србије уз обострано признање.

Помоћница америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Карен Донфрид изјавила је вечерас у Приштини да САД желе коначан споразум Косова и Србије уз обострано признање.

Она је у обраћању медијима након састанка са председницом Косова Вјосом Османи, на којем је био и специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар, рекла да је после рата у Украјини веома важно наставити са реформама за интеграцију у северноатлантске институције.

„Неоправдани и брутални рат показао нам је колико је важно и хитно радити на томе да Косово и његови суседи наставе реформе неопходне за консолидацију демократије и њихову интеграцију у евроатлантске институције“, казала је она.

Она је подвукла да је мир на Косову постигнут уз велике напоре и да, иако је стечен уз много труда, мир и напредак Косова треба схватити као посао који је у току.

„Сви ми треба да радимо сваки дан да бисмо изашли у сусрет потребама наших грађана. То значи унапређење напора да се осигура да Косово заузме место које му припада у европским и евроатлантским институцијама, укључујући и споразум о нормализацији односа са Србијом који се фокусира на узајамно признање“, казала је она.

Донфрид је истакла да су Кфор и САД посвећени безбедности Косову.

„Многи Косовари су забринути за безбедност Косова. Желим да вас уверим да посвећеност Сједињених Држава и њихових савезника остаје снажна. Кфор, који је највец́и десант НАТО-а, је главна и видљива манифестација наше континуиране посвећености безбедности и стабилности Косова. САД су поносне што се Косово може назвати њиховим партнером“, рекао је Донфрид.

Она је похвалила Косово за обезбеђивање уточишта за Авганистанце, рекавши да је овим акцијама показало лидерство на међународној сцени.

Председница Османи је са своје стране истакла да САД немају већег савезника од Косова у региону и шире.

„Показали смо своју проактивну посвећеност као што је то био случај са прихватом авганистанских избеглица, спремност да примимо украјинске избеглице. Наше активно залагање за одржавање мира у региону и увођење санкција Русији у складу са ставовима наших савезника. Можемо да будемо мала земља, али радећи са нашим партнерима, са нашим савезницима, САД, можемо имати значајан утицај на свет“, казала је Османи.

Најављена је и конференција за медије и после тог састанка док ће се Донфрид и Ескобар сутра у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем.

Приоритет има „дијалог о нормализацији односа Косова и Србије“

Донфрид је изјавила, после сусрета са премијером Косова Аљбином Куртијем, да њена земља приоритет даје подршци процесу дијалога уз посредовање ЕУ и помоћи Косову да нормализује односе са Србијом, фокусирајући се на међусобно признање.

„Приоритет дајемо подршци процесу дијалога уз посредовање Европске уније и помоћи Косову да нормализује односе са Србијом, фокусирајући се на међусобно признање. Статус кво је неодржив. То не само да омета европску будућност Косова и Србије, већ користи Кремљу. Русија жели да уништи свако јединство и демократску консолидацију на Западном Балкану“, казала је она.

На заједничкој конференцији за новинаре, Курти је је рекао да би дугорочни мир и стабилност, и регионална безбедност били одржани, неопходно је што пре интегрисати Западни Балкан у ЕУ и НАТО, земље које су демократске и које су увеле санкције Русији.

Он је истакао да Косово треба да се придружи Савету Европе и да постане део партнерског програма за мир, за шта се како је рекао припремају.

„Косово ће наставити да стоји уз уједињени демократски свет у одбрани демократије и мира у региону. За САД, Косово ће остати пријатељ, савезник и партнер од поверења, да је он који не пита зашто, већ како, не колико него када“, додао је Курти.

Током посете Косову Донфрид и специјални изасланик САД за дијалог Габријел Ескобар сусрели су се са председницом Косова Вјосом Османи.