Прочитај ми чланак

Док сте ви аполитични владају Кебаре, Лангуре, Пиље и Ђуке

0

Док су људи "аполитични", "немају за кога да гласају", Кебаре и Лангуре, Пиље и Ђуке владају. Они који говоре "сви су исти" раде за ову власт. Свесно или несвесно - написала је на Твитеру Биљана Степановић, уредница Нове економије.

Једна од опасних и злонамерних тврдњи која кружи у јавности, јесте да су сви актери на политичкој сцени исти. И како је то добро приметила уредница „Нове економије“, њом се жели одржати постојеће стање и зацементирати тренутни односи у друштву.

Овакве тврдње углавном потурају поједини симпатизери власти Александра Вучића, наравно, по његовој директиви, како би се додатно умртвио ионако слаб дух за промене. Сви су они исти, кажу појединци, те онда и нема потребе да се грађани нешто узбуђују и цимају. Ко год дође на власт биће исто, поручују они.

Ипак, треба указати на неке чињенице које показују да постоји значајна разлика у методама и начину владавине тренутне и прошле власти, ма како се и прошлој може замерити много тога.

1. Током прошле власти никада није владала атмосфера општег страха, неизвесности и напетости у друштву.

2. У јавном животу, на друштвеним мрежама, била је дозвољена оштра, некада и непримерена критика, главних носилаца највиших власти.

3. Постојао је висок степен отворености медија за опозиционо мишљење. Није се популарисало полтронство, идолопоклонство, цинкарење, игноранција…

4. Никад нико није одговарао за јавно изговорену реч критике према властима.

5. Није било отворених притисака на запослене да гласају за неку од владајућих партија и претњи отказом.

6. Није било промоција криминала на телевизијама са националним фреквенцијама, као и простаклука, примитивизма, најнижих вулгарности и слично.

7. Није било култа личности владара којем се сви државни органи, функционери и јавни делатници захваљу на постојању. Никад није створена атмосфера да неко изговори да би убио за Ђинђића или Тадића.

8. Није било свакодневног испирања мозгова грађана преко конференција за штампу и гостовања на подобним телевизијама.

9. Није било „бугарских возова“, црних џипова, целаваца који врше притисак на људе да гласају за власт.

10. На одговарајуће функције долазили су људи са адекватном стручном спремом.

11. а може и као 1. Никад вас нико није вређао да сте: ОЛОШИ, БЕДНИЦИ, НЕРАДНИЦИ, ФАШИСТИ, НАСИЛНИЦИ, МАНИЈАЦИ, БОЛЕСНИЦИ…

Колико год људи били, с правом огорчени на прошлу власт, ликови попут Божићке, Кебаре, Лангуре, Пиље, Ђуке, Пајкића и њима сличим, скупштину су могли да виде само на телевизији или на сликама у неком уџбенику, ако су уопште читали. И све док будемо сматрали да су „сви исти“, образовани, талентовани и стручни људи ће одлазити из земље, јер неће желети да их поистовете са већ именованим, а они који не буду имали среће да оду, остаће заглављени доживотно са овим млађаним напредњачким перјаницама које ће нам кројити судбину.