Прочитај ми чланак

Дојчиновић: Вучић упозорио Кавчане да се мало примире

0

Главни уредник Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК) Стеван Дојчиновић рекао је да се држава највероватније неће обрачунавати с организованим криминалом, а да најновија најава "рата мафији" коју је изрекао председник Александар Вучић представља само упозорење кавачком криминалном клану да се "мало примири".

У интервјуу агенцији Бета, Дојчиновић је рекао да је пракса да таблоиди блиски власти “појашњавају” Вучићеве изјаве, и “ако је судити по њиховом писању председник Србије је запретио кавачком клану и хулиганско-навијачким групама у Београду које припадају тој криминалној организацији”.

“Када је пре пар месеци КРИК објавио истраживање о кавачком клану и с њима повезаном навијачком групом ‘Јаничари’, која је иначе повезана и са председником државе, таблоиди и државни званичници су нас изрешетали разним оптужбама. Сада се ти исти таблоиди баве ликовима из групе ‘Јаничари’ коју предводи Вељко Беливук звани Веља Невоља”, казао је Дојчиновић.

Додао је да је КРИК раније објавио фотографије дружења сина председника Вучића и једног члана “Јаничара”, за кога су таблоиди и сам председник тврдили да је “добар момак”.

“Сада, кад је Вучић најавио ‘рат мафији’, таблоиди о ‘јаничарима’ и кавачком клану пишу као о криминалцима. Та криминална група је имала јаке везе у српској полицији и били су блиски с појединим члановима председникове породице. Међутим, у тим односима је сада настао неки проблем, и Вучић им је запретио ‘ратом’”, оценио је главни уредник КРИК-а.

На питање колико је изречена претња мафији озбиљна, Дојчиновић каже да може да буде озбиљна ствар, али може да буде само порука да се “мало смире”, јер је у Београду повећан број мафијашких обрачуна и убистава.

“Дакле, као и готово све претходне и ова најава ‘рата мафији’ има само поруку опомене. Кавачки клан је у партнерским односима с појединим представницима власти”, казао је он.

На питање у којој мери је Србија криминализована држава, Дојчиновић каже да је Србија “одувек” била криминализована држава.

“Само у кратком периоду после убиства премијера Зорана Ђинђића успели смо да мало смањимо везе између криминала и државе. Забрињавајуће је што последњих година те везе постају све чвршће и чешће, које су очигледне и доказиве. Политичари чак настоје да своје везе с криминалцима представе као нормалну ствар”, оценио је Дојчиновић.

На питање да ли још негде у Европи као у Србији, пријатељство с криминалцима може да буде “препорука” за политичку каријеру, Дојчиновић каже да та пракса не постоји ни у земљама Јужне Америке.

“Непојмљиво је да се министар полиције дружи с једним од главних људи међународног нарко-картела и да након тога постане чак шеф дипломатије и председник законодавног тела. Или да се за министра здравља бира особа која је била у спрези с нарко-групом која је убила премијера. То се није дешавало ни у Колумбији или Мексику”, рекао је уредник КРИК-а.

Према његовим речима, најопаснија ствар која се нама дешава је то што се покушава представити као “друштвено прихватљивим” близак однос политичара и криминалаца.

“Афирмацији криминалаца доприносе и ријалити програми, у којима учествују окорели криминалци, а који се представљају као занимљиви и забавни ликови, као да су наше добре комшије из краја. То толико оштећује свест друштва да су последице немерљиве и трајне”, оценио је Дојчиновић.

Нагласио је да кад држава гаји криминал, не може да га уништи.

“На крају ће криминал да уништи државу, то се свуда десило, па ће и у Србији, јер смо превише ушли у загрљај мафији”, казао је он.

На питање шта је власт спречавало да протеклих осам година започне борбу против организованог криминала, Дојчиновић каже да је држава после убиства сарадника кавачког клана Александра Станковића званог Сале Мутави, крајем 2016. године кренула у обрачун против мафије, али да је то било “селективно”.

Дојчиновић каже да је држава била прилично пристрасна у том ‘рату’ против мафије, јер се обрачунавала само са једном криминалном екипом.

“Тада је ухапшено више припадника криминалних група који су били повезани са шкаљарским кланом и групом Луке Бојовића. У том периоду држава није ухапсила ниједног озбиљног члана супарничког кавачког клана”, подсетио је уредник КРИК-а.

На питање у чему се огледа снага мафије у Србији, Дојчиновић каже да је кључна повезаност с највишим представницима власти.

“Мафија је изузетно финансијски моћна, али више од новца моћ јој дају дубоке везе које имају у властима Србије. Наша држава све више улази у партнерске везе с криминалом. Такав однос власти и мафије је специфичан само у појединим земљама Јужне Америке”, рекао је Дојчиновић.

Најочигледнији пример партнерства између државе и мафије, каже Дојчиновић, је плантажа марихуане “Јовањица”.

“Иако у том случају нико од озбиљних играча није пао, рачунајући и главно-осумњиченог Предрага Колувију, ипак је ухапшено неколико припадника БИА, МУП-а и чак један војни обавештајац. То говори да је више обавештајних и полицијских служби давало подршку и штитило узгајиваче највеће плантаже марихуане у Европи”, објаснио је уредник КРИК-а.

На питање зашто држава не може да се обрачуна с хулиганско-навијачким групама које тргују с дрогом и истичу се насилничким понашањем, Дојчиновић каже да не постоји криминална група с којом држава не може да се обрачуна у најкараћем могућем року.

“То се показало и после убиства премијера Ђинђића када су у ‘Сабљи’ били похапшени готово сви криминалци у Србији. Такође, 2009. године држава је разбила Шарићев клан. Вучићева изјава да држава нема моћи да се обрачуна ни с хулиганима је потпуно неозбиљна”, каже уредник.

Дојчиновић наглашава да мафија “пере” новац стечен криминалом уз помоћ корумпираних представника власти.

“Они граде стамбено-пословне објекте огромне квадратуре, купују хотеле, плацеве, земљу по Војводини… Улажу у спортске клубове и постају власници грађевинских предузећа и онда их држава ангажује да граде путеве и друге објекте. Нико их не пита за порекло новца”, каже уредник.

Главни уредник КРИК-а истиче да последњих година, само због блиских односа између државе и мафије није дошло до борбе против организованог криминала.

“Очигледно да власт нема ни жељу ни вољу да се обрачуна с мафијом, већ мора да се деси неки велики ексцес у њиховим односима да би држава реаговала”, закључио је Дојчиновић.