Прочитај ми чланак

ДОДИКОВ КАБИНЕТ: Икона поклоњена Лаврову је породична оставштина

0

Икона Светог Николе, коју је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову није украдена и спада у ред породичних освештаних икона, саопштено је из Додиковог кабинета.

– Салве измишљотина и неистина уследиле су после погрешне почетне медијске презентације да је реч о икони која је део културне баштине и национално благо, што нигде није установљено – наводи се у саопштењу.

Додаје се да то „потврђује и чињеница да ни седам дана после уручења поклона нема потврде да се икона налази на листама несталих икона, нити да је ко потражује или да је део било чије културне баштине“.

– Урпкос томе ширење неистина у јавности се наставља – истакли су у саопштењу.

Из кабинета су нагласили да поклоњена икона „има своју тржишну вредност, али да се њена вредност, пре свега, огледа у томе што је реч о освештаној православној икони великог свеца, што је сваком хришћанину веома познато“.

– Након што је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик уручио поклон шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, у јавности су изнети бројни нетачни наводи и лажне оптужбе од појединих медија, такозваних експерата, високих званичника БиХ, па чак и појединаца из Републике Српске – стоји у саопштењу.

Још су навели да „нико и ништа, а најмање гнусне неистине не могу покварити братске односе два православна народа, као ни односе српског члана Председништва БиХ и политичког руководства Русије“.

Министарство културе и информативне политике Украјине саопштило је да је икона из Луганска, коју је руском министру спољних послова Сергеју Лаврову поклонио председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, у власништву Украјине.

На икони је, како је наведено, печат Одеске регионалне комисије за заштиту споменика материјалне културе и природе, која је основана 1926. године у Одеском историјско-археолошком музеју.

После информације да је икона власништво Украјине, Министарство спољних послова Русије је саопштило да ће спорну икону коју је Додик поклонио Лаврову, „вратити дародавцу“, као и да ће путем Интерпола затражити да се истражи цели случај.