Прочитај ми чланак

Додика нападају због сарадње с Русијом

0

dodik-527(Вести)

Директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков рекао је да Америка и њени европски савезници нису задовољни председником Републике Српске Милорадом Додиком због његове борбе да заштити интересе Српске, као и због сарадње с Русијом.

Решетњиков је у интервјуу агенцији Срна истакао да је развијање добрих односа са Русијом још један разлог притисака на председника Републике Милорада Додика.

„Тај притисак је организован на Западу, а у Српској се, вероватно, јављају захтеви одређених људи који ће пружити унутрашњу подршку тим притисцима. Због тога, председнику Додику желим довољно снаге, јер он штити интересе српског народа и Републике Српске, а не своје интересе“, рекао је Решетњиков, упозоривши да ће се тај притисак све више да се појачава.

„Бриселски споразум јача независност Косова“
Бриселски споразум је безусловни шах од стране која јача тенденције независног Косова, али се опет поставља питање шта ће Косово да буде – савремена држава, територија под нечијом контролом или територија која гравитира Албанији. Ситуација се неповољно развија за Србију и српске патриоте, као и српско становништво на Косову“, констатовао је Решетњиков.
Он је додао да Американци никада и никоме нису помагали. Они, каже Решетњиков, само дају мали кредит властима које подржавају.

„Кад Американци негде донирају два рачунара о томе пишу све новине, а када Русија покрене целу привреду, онда кажу да је Гаспром организација која пере новац“, истакао је Решетњиков.

Говорећи о самосталности Републике Српске, Решетњиков је истакао да то подразумева широку аутономију у оквиру БиХ, која се базира на Дејтонском споразуму, те да је ту широку аутономију потребно заштитити.

Говорећи о односу актуелне власти у Србији према Русији, Решетњиков каже да се Влада Србије држи јасног програма приближавања ЕУ и НАТО савезу, а истовремено и чувања добрих односа са Русијом, те наглашава да се таква политика не може окарактерисати русофилском.

„То је једна прагматична политика, да се обезбеди решевање њихових главних задатака, а у исто време и да се одрже нормални, пре свега, пословни односи с Русијом.