Прочитај ми чланак

ДОДИК: Скупштина да донесе закључак о војној неутралности РС

0

Лидер СНСД и председник РС је објаснио да је и став опозиције да се прати став Србије и додао да Србија има донесен став о војној неутралности

Владајућа коалиција у Републици Српкој окупљена око СНСД закључила је на данашњем састанку у Бањалуци да се на првј анредној седници НСРС покрене питање суспензје раније донесене декларације која се односи на евроатлантски пут БиХ и донесу закључи о утврђивању војне неутралности по узоруна Србију.

Председник СНСД-а Милорад Додик изјавио је новинарима након састанка да је став владајуће коалиције да је потребно да Народна скупштина донесе закључак о војној неутралности, подсетивши да у Србији постоји одлука, а у Српској само назнаке о томе.

Лидер СНСД и председник РС је објаснио да је и став опозиције да се прати став Србије и додао да Србија има донесен став о војној неутралности.

Коалиција, сматра да нема потребе да НСРС расправља о раду Владе Српске што тражи опозиција, јер, како каже, постоје редовни извештаји владе којима све обавештава о свом раду.

Лидер СНСД је поручио да опозиција може да ради шта хоће, али владајућа већина неће гласати за интерпелацију Владе Српске.

Након састанка лидера странака владајуће коалиције, Додик је затражио од главног ревизора службе за ревизију Душка Шњеготе да поднесе оставку или ће, како је рекао, у супротном бити смијењен.

Додик је, наиме, рекао да је ревизорски извештај о стању буџета тенденциозан и устврдио да Република Српска има приходе у плусу од 40 милиона КМ.

Говорећи о актуелном питању књижења имовине у БиХ, Додик је напоменуо да су у том погледу у Уставном суду БиХ донесене неуставне одлуке и да та имовина не припада БиХ.

Он је најавио да ће у том смислу уследити измене и допуне закона којим ће бити заштићена имовина Српске, односно предвиђено да не може бити књижења имовине на основу одлука органа изван Српске без сагласноти парламента Српске.

Додик је казао да нема помака око Транспортне заједнице.

“ Ова заједница није спорна и ми тај уговор не можемо променити. Ми тражимо да се поштује механизам координације, то не може бити одлука Саета министара БиХ. Мора бити ротације, морају одлучивати Влада Српске, Влада ФБиХ и Савет министара БиХ“, јасан је Додик, пренела је РТРС.