Прочитај ми чланак

Додик: Нема кризе у РС

0

Постоје проблеми, али не постоји никаква криза у РС, институције функционишу, ми показујемо снагу управо у чињеници да је влада поднела оставку и да смо спремни да изаберемо нову, рекао председник РС Милорад Додик гостујући у емисији “Сведок” на РТС-у.

Гостујући у емисији „Сведок“ на РТС-у председник РС Милорад Додик рекао је да у РС постоје проблеми, али не постоји никаква криза.

„Институције функционишу, показује се снага управо у чињеници да је влада поднела оставку и да смо спремни да изаберемо нову. То није одраз кризе, него одраз снаге, а важно је да РС показује снагу и умеће, рекао је председник РС.

Суштина промене је, каже Додик, процена да је потребан нови импулс, нова енергија, али и поновно окупљање.

„Руководство моје партије сложило се са коалиционим партнерима да је потребна нова енергија, која ће одговорити новим изазовима који нису толико тешки, али су медијски спиновани, каже и додаје да је циљ нова порука, да долази време пролећа, почетка многих послова, и да је потребно јасно рећи да је влада спремна да буде свакога дана са проблемима људи. Са Џомбићем нема проблема, он ће сигурно имати високо место у РС и касније.

О неким наводима да се с реконструкцијом владе касни можда и годину дана, Додик каже да је сам избор владе био такав да је опозиција била противна, али „ми смо сматрали да је ово прави тренутак, ми смо бирали време, а шта говоре ови који су пре нас трошили време на власт, од Иванића, СДС-а, Чавића, и осталих то смо видели, па и њихове способности..,“од признања Чавића да је седам хиљада људи побијено у Сребреници, а сада се појављује муслимански командант који каже да се хиљaду људи побило између себе, Муслимана..што говори да је Чавић био спреман да прихвати налоге странаца, па се дисквалификовао као озбиљан саговорник по питању будућности РС“.

„И ја као председник могу да утичем да нешто прође у праламенту, али имате тамо на оним плочама, неколико стотина људи који су живи, имате неке који се јављају као живи из Шведске, Немачке, Канаде, а наводно су им имена на надгробним плочама. Мустафић каже да је побијено хиљду људи, било је шпекулација, било је и злочина, ја злочин не спорим, али спорим шпекулације..“, рекао је Додик.

РС нема кризу институција

О томе како му се чини предлог о формирању владе националног јединства, рекао је да РС нема политичку кризу, нити кризу институција, никада није била снажнија и јача. „РС је свесна економских проблема, ситуација није нигде у свету као пре пет, шест година, али кризе свугде има, па видећете да ће Хрватска бити за који месеце проглашена болесником у ЕУ. Имамо проблеме релане производње, али немамо пробелам са фискалном стабилношћу, измирујемо обавезе, дугове..Ми живимо са народом, свесни смо свега, ја имам комшије и знам како људи доживљавају кризу“, каже Додик.

„За оне који то не знају, госпођа Цвијановић, нови мандатар владе, успешна је, познаје европске методе, економска питања, поседује велику енергију и она ће сигурно обићи целу РС, разговарати са људима, и приближити владу народу, и влада ће бити један компактан тим“, навео је Додик.

Што се тиче најава да би наредни месеци у Бањалуци могли да буду веома бурни, а ту је тезу међу првима лансирао професор Ненад Кецмановић који тврди да је за „неко пролеће“ у РС, највероватније са запада, ушло 10 – 15 милиона долара и да ће тим парама неко наводно покушати да дестабилизује Бањалуку, каже да „велики успех остаје иза РС, један период успеха који неки виде а неки не. Ми ћемо се вратити на старе позиције и бити важан политички фактор. Пролеће календарски долази, политички је то општа тема, један накарадан систем који је могућност да владе утичу на локалне средине и да врше одређени притисак. Па све међународне организације осим Транспаренси интернешенала смештене су у Сарајеву…народ је то препознао, много се тога дешавало..“

„Кецмановић је озбиљан аналитичар, ја га ценим, али треба сабрати и видети колико је страних извора у невладиним организацијама, ја мислим да нема те способности, да ништа неће бити од тих активности. РС је држава ефикасне владе, поштује своје обавезе, међутим она није међународно призната, па су јој одузети кључни елементи државе, плус капацитети слободних институција где се одлучује без мешања странаца..према томе, огроман број људи живи од тих пара, али народ у РС препознаје те ствари, има незадовољних људи, међутим ја нисам ирационалан..“каже Додик.

О тврдњама да кампању против њега усмерава директно амерички амбасадор Хил, Додик тврди да нико не каже конкретно да је тако, али да је проблем у чињеници да „су они много инволвирани у локална решења, и да су најчешће били на страни захтева муслимана у БиХ, па смо рекли да то више нећемо прихватати. Ми повремено сарађујемо, видимо се, наш проблем је конкретно питање БиХ, јер не желимо да препознамо и видимо како се они сврставају на једну страну“.

А о наводима да Балкан тренутно није у фокусу америчке администрације, Додик каже да то јесте случај, да Американци тренутно имају друге дестинације где је потребније њихово присуство, али да и господин Хил ради свој посао, а они свој.

Борба за ефикасно правосуђе

Постоје проблеми у Бањалуци, наводи Додик, „приватизација је била криминална, спроведена је у условима потпуне спреге између власти и тих центара, а од 2000. до 2006. године РС је инкасирала само девет милиона евра а продала је 800 предузећа. Када смо ми дошли формирали смо специјални суд да то испита, и мислим да је то једино логично, да се утврди је ли било криминала. Моја улога је да обезбедим овлаштења и оквир том суду, као и финансирање људи који тамо раде. Било је лица који су куповали по десет предузећа, на намештеним лицитацијама, а данас су неспособни власници тог капитала. Највећа корупција данас у РС је на правосудној спреги, међутим народ то зна, али ја се борим од почетка за ефикасно правосуђе, које ће пооштрити казнену политику“.

„Не верујем у системе неких завера, сарајевски медији о мени данас ћуте, јер су схватили да би било добро да се то не протежира..а ја нисам ни богатији ни сиромашнији него раније, јавности је мој рад изложен, био сам и на судовима, али немам ниједну пресуду иза себе за било каква дела која нису у складу са законом. РС показује способност да има свој став и да на њему истраје, а то многима не одговара“, рекао је Додик. „Створена је огромна галама, а ништа се није десило, ја мирно спавам, чиним и учинио сам све да РС буде боља, уверен сам у подршку већине народа, а они који мисле да је тренутак да нахране своје потребе у функцији неких захтева са стране, па нама је јасно да је проблем ако ја останем јак и после 14 година…“, рекао је Додик.

О борби против корупције каже да је РС била изложена сталном посматрању многих међународних структура, „тамо су странци хапсили људе, смењивали, повезивали са неком врстом криминала, па наравно да има корупције, али са становишта опште слике данас смо стабилни. Али не могу да владају таблоиди него институције, да би се очувале друштвене вредности“, тврди Додик. Наводи да је најважније да држава има снажне институције, које ће одговарати на сваку врсту изазова. „А што се тиче СДС, она је синоним лоповлука и криминала, па зашто они немају неког него се позивају на Александра Вучића који је овде у Србији и чији је посао такав какав је, а ја га подржавам, као и сваки посао у борби против криминала и корупције. Најлакше би било наћи појединца, неког Елиота Неса, али он у РС ништа не би урадио“.

О изјави Александра Вучића, да очекује да ће борба против корупције у РС бити боља и успешнија него у Србији, Додик је рекао да је потпуно разумео јер је прочитао читав контекст. „Пре свега они који желе да се прикажу као његови пријатељи из РС, пре свега БН телевизија, приказали су то тако, као само једну реченицу, извучену..па за нема спора у тој причи, али у РС док ја водим овај посао неће владати таблоиди него институције“, рекао је Додик. „Једна телевизија, ево овде су дошли њихови љубимци на власт, Николић и Вучић, та телевизија има подршку неких међународних фактора, и схватили су да имају прилику, па су изабрали да лажу и петљају о многим стварима..у сваком случају мислим да злоупотребљавају и руководство Србије, а РС ће са Србијом остати у дорбим односима јер је рад иснтитуција Србије ствар Србије, ми то подржавамо“, наводи Додик.

О томе је ли му неко у Београду замерио што је недавно похвално говорио о Мирославу Мишковићу у неким интервјуима, рекао је да иза свега што је било када у животу рекао, стоји. „Ја можда од свих актуелних политичара најмање знам Мишковића, али ја имам своје мишљење, а то је да борба против криминала мора да се води, добро је да свака власт то ради, али да ће судови дефинитивно имати последњу реч. И сам Беко је одлазио на сведочење, и дошло је до малог раскола ако се сећате, у тумачењу између гуверенера НБС, а Вучић је рекао да је све то ствар судова, да нико не треба да се меша, и ја то подржавам. Никада не смемо искористити свој политички утицај да би наметнули некоме пресуду, то је базично“.

О његовим изјавама о 2014., за коју каже да би могла да буде  кључна за српски народ, да је то година у којој запад припрема обележавање стогодишњице Првог светског рата, и о томе зар није логичније да се гламурозно обележава завршетак рата, а не његов почетак, рекао је да постоје и стране амбасаде у Сарајеву које припремају ту прославу, да се тиме жели прогласити да је Гаврило Принцип први српски терориста, да можда то индикативно и није намера неких амбасада..али да је видљиво да се то припрема. „Ја нисам рекао да је 2014. кључна, него веома важна година, а нама је доста спиновања и стереотипа, па да не испадне да Аустроугарска није окупирала БиХ, да је све био тероризам а не борба против окупатора..данас се злоупотребљавају чињенице, и недопустиво је да се свету поново пошаље порука да се каже да су Срби реметилачки фактор на Балкану, кроз историју….Зато смо и кренули са Кустурицом у изградњу Андрић града, где ће се десити центрачно обележавање, јер сматрамо да је акт Гаврила Принципа акт ослободиоца, а не терористе, па позивамо све да се укључе у ту причу…“

Хашки трибунал – суд селективне правде

На питање каквог утицаја пресуде Караџићу и Младићу могу имати на положај РС, Додик каже да раније као млађи човек није много разумео систем међународне правде и да је у њега веровао, а да сада у њега уопште не верује, јер даје политичку стереотипизацију Срба као лоших момака и криваца.

„Да је то објективно, Шешељ не би рецимо био десет година тамо без икакве очигледне намере или доказа за осуду..ја не знам шта су они радили, али сумњив ми је приступ тог суда, да који год Србин да се појавио био је осуђен, а нико није био ослобођен..Тај систем је изгубио поптуно легитимитет и ја све мање прихватам тај суд селективне правде“, тврди Додик.

„РС не може имати последице за пресуде било коме, јер оне нису колективне него индивидуалне. Ја ћу вероватно у наредним месецима господину Караџићу бити сведок одбране, контактиран сам, ја сам то прихватио, и ту ћу можда рећи и све ово што сам рекао и овде. Караџић је био председник РС, он има заслуге зато што су окупљени људи, па чак и ја који сам био тада негде другде, нисам разумео тренутак тога времена јер сам био сувише млад, са тридесет година, али сада мислим да је његова појава историјски важна. Међутим, ако се у томе десило да је он починио злочин, нека одговара за то“, рекао је Додик и навео да је Дејтонски споразум гарант заштите. „Ако је Милошевић осталим својим пословима и вршио нека кривична дела, то је друго, што се тиче Дејтона народ преко Дрине треба да буде историјски захвалан“.

Додик наводи да нема љубав према БиХ, да се обавезе из Дејтона поштују, али да се својих права не одричу. „Нема ни жеље да се то стави на дневни ред и да се о томе разговара. Бутмир је био један од последњих покушаја да се искреирају решења, а Дејтонски споразум је правда за све, и правда за БиХ, ако нема Дејтона нема ни БиХ. РС је ту унела свој капацитет државе, дакле на неки начин она је свој субјективитет тако укључила и то се не жели, јер жели се мања РС, а снажнија БиХ..“

На питање шта ће се догодити ако Турска одлучи да инестира у федерацију, Додик каже да су у РС плате веће, и од Србије и од Федерације, али намеће се прича неке катастрофе. „Од 2006. приближно је исти и број запослених, многе ствари нису изгубљене, али пракса ће демантовати све то..

О томе шта је још потребно да би почела изградња гасовода Јужни ток, каже да је Дрина гранична линија и да треба проћи ту линију..али да постоје проблеми са манипулацијама на том плану. „Улога Србије је велика, мислим да је све дефинисано, мапа пута постоји, та инвестиција је за нас важна, јер је крак који иде кроз РС важан за генерације које долазе, гас је нешто што има стогодишње резерве..и то је топ тема и у целом свету, кроз сигурну енергетску будућност“.

Лоше намере међународне заједнице

Што се тиче косовског проблема, Додик каже да реалност свакако треба узети у обзир.

„Сада сам уверен у лоше намере међународне заједнице према Србима у целини..преко Косова је Србија требало да буде дефинитивно поражена, а то нема везе са чињеницом ко је на власти, и није фер. Ни Албанци ни Срби никада нису били два народа на истој страни кроз историју, то су народи трења, па мислим да принцип раздвајања два народа, као у Палестини и Изарелу треба и овде да важи. Странци покушавају да Србе доведу пред свршен чин, причом о интегрисаном прелазу, па ми смо то све видели у БиХ..а шта ће се десити на крају то је ствар одлуке Србије, ми подржавамо све званичне одлуке Скупштине, РС не признаје Косово, а БиХ то није урадила искључиво зато што РС то није дала. Треба бити одлучан у спровођењу националне политике Србије“, рекао је Додик.

„И преко Дрине се многи осећају пониженим због питања Косова“, рекао је, и додао је да се после победе Партизана против Макабија изгрлио са Борисом Тадићем.

„Он је мој пријатељ, са којим делим вредности, и како ко на то гледа не знам, али ја сматрам да је кључно питање сарадња институција..попио сам кафу и са Николићем, синоћ сам разговарао са Дачићем, Веља Илић је пре неки дан био код мене..али ја сам спреман на сваки договор, с тим да је кључно да Србија треба да рачуна на РС и да јој посвети још више пажње. Понекад ми се чини да та пажња нарочито у медијима иде више Црној Гори, а РС ће стајати иза онога што је Србија, и ја као председник стојим иза тога“, рекао је.

„Народу сам дао све што сам знао, борио се за њега, жртвовао и свој комодитет и статус, и није ми било лако било да останем привржен ставу да браним РС, али своју позицију никада нећу бранити силом. Немам страхова, разумем да су многи суочени са огромним социјалним проблемима“, каже.

Што се тиче прошлогодишње изјаве Емира Кустурице да ће Милорад Додик још 8-10 година бити на власти, а онда ће са њим на пецање, одговара да није сигуран да ће ићи на пецање, као ни да ће Кустурица тако рано ићи на пецање.

„Нисам се ни родио са овом функцијом, знам да могу да останем максимално два мандата, ако кажу да нисам за други, бићу захвалан, јер сам имао прилику да радим овај период и мислим да сам га обележио на позитиван начин, а политичар се цени по томе шта иза себе оставља“, закључио је Додик.

(РТС)