Прочитај ми чланак

ДОДИК НА МЕТИ КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ: Ватикану смета сарадња Срба и Хрвата

0

Католичка црква тражи од лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића да прекине блиске односе са председником Српске Милорадом Додиком, сазнаје "ЕуроБлиц".

f

Католичка црква тражи од лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића да прекине блиске односе са председником Српске Милорадом Додиком, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Извори из врха највеће хрватске странке тврде да ће Човић тешко моћи да се одупре утицају који Ватикан има на целокупну хрватску политику, па тако и на поступке политичких представника Хрвата у БиХ.

Откривају да ће највиши страначки органи ХДЗ ускоро расправљати о најновијим јавним иступима великодостојника Католичке цркве, а у којима се Човићу замера то што у својим залагањима за уставном прекомпозицијом БиХ и стварањем трећег ентитета нигде не помиње Посавину, која је, према њиховим тврдњама, хрватска територија.

– Утицај који Католичка црква има на хрватску политику, а посебно политику ХДЗ БиХ, ни на који начин се не сме потценити. Човић ће морати да се повинује вољи хрватских бискупа или ће, у противном, доћи у опасност да уђе у отворени сукоб с Католичком црквом, што ниједан хрватски политичар у БиХ до сада није урадио. Имајући у виду утицај који црква има на просечног хрватског бирача, за Човића би то било равно политичком самоубиству – тврде наши саговорници.

Да је врх Католичке цркве у БиХ незадовољан блиским, па чак и пријатељским односима челника ХДЗ БиХ са политичким руководством РС најбоље показују последње изјаве кардинала Винка Пуљића и генералног секретара Бискупске конференције у БиХ Иве Томашевића, који Човићу замерају “снисходљивост” према властима у Бањалуци.

– Немали број највиших хрватских представника власти у БиХ у медијима само успут помиње босанску Посавину, а ретко и друге крајеве РС у којима су учињене толике неправде и у којима су и данас одузета бројна права преосталим Хрватима. Као да су настојали да свим силама скрену пажњу с оних који су темељни узрочници рата и највећа препрека исправљању неправди. Формирањем трећег ентитета од ФБиХ, јер поменута линија хрватске политике у БиХ и не говори о РС, неправда не би била исправљена него додатно легализована – написао је у ауторском тексту за сплитску “Слободну Далмацију” монсињор Иво Томашевић.

Послушност Ватикану

Политички аналитичар Пејо Гашпаревић сматра да ће Драган Човић “испоштовати став Католичке цркве”.

– Пракса је показала да хрватски политичари следе ставове Ватикана. Сигуран сам да ће тако бити и у овом случају – каже Гашпаревић.

Кошарац: Без дирања у Српску

Члан Председништва СНСД Сташа Кошарац за “ЕуроБлиц” каже да не постоји варијанта по којој би евентуална уставна прекомпозиција БиХ могла да наруши територијални интегритет РС.

– Поштујем и подржавам право Хрвата да се изборе за равноправност, али то ни на који начин не сме да задире у права Срба – каже Кошарац.