Прочитај ми чланак

Додик му псовао мајку, ударао, хушкао „гориле“ на њега – Драшко га је победио

0

Кандидат Партије демократског прогреса (ПДП) Драшко Станивуковић победио је вечерас на изборима у Бањалуци и тако постао нови први човек града. Најпре је Станивуковић прогласио победу, а неколико сати касније председник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик потврдио је да је његова странка изгубила Бањалуку, због чега је био веома тужан. Млади и перспективни Драшко, постаје ново лице највећег града у Републици Српској, а вероватно му је још драже што је победу признао и његов политички противник Додик, са којим има дугу историју сукоба. Како је Драшко једном приликом рекао, "ничија није вјечно горела" и упутио то Додику и другима, изгледа да је био у праву. Сада је Драшко нови лидер, а Додик иде у опозицију, барем у Бањалуци.

У Босни и Херцеговини у недељу су одржани локални изборима на којима се десило неколико изненађења. Излазност је била мања него на прошлим изборима, а уочене су бројне неправилности током изборног дана. Кандидат Партије демократског прогреса Драшко Станивуковић прогласио је победу у Бањалуци. Милорад Додик рекао је да је тужан што је изгубио Бањалуку, а Бакир Изетбеговић изјавио је да је изгубио Сарајево.

N1/BiH

Нови градоначелник Бањалуке постаће Драшко Станивуковић, млади и амбициозни момак рођен 1993.године, који је поручио да овом победом Бањалука постаје слободан град.

Од студента економије до најмлађег одборника у историји Бањалуке

Драшко Станивуковић рођен је 21. маја 1993. године у Бањалуци. Након завршетка основног и средњег образовања, уписује економију коју још увек студира. Своју политичку каријеру започео је када је имао 18 година, а 2014. године постао је најмађи кандидат на општим изборима за посланика у Народној скупштини Републике Српске. Тада је освојио око две хиљаде гласова, што није било довољно за освајање мандата. Две године касније, кандидовао се за одборника у Скупштини Града Бањалука, те са освојених две хиљаде гласова постао најмлађи одборник у историји локалног Парламента.

Био је један од најактивнијих одборника у Скупштини, а за годину дана поставио је више од 50 питања руководиоцима Града. Према подацима које је објавио на друштвеним мрежама, током прве године на функцији одборника спровео је 11 петиција, организовао комплетно уређење школског дворишта и покренуо акције за мање интервенције у још два дворишта у бањалучким школама.

На изборима 2018. године осваја 20.000 гласова и осваја мандат у ентитетском парламенту. Тада је Станивуковић освојио, појединачно посматрано, највећи број гласова од свих кандидата за народне посланике у Републици Српској. Од тада практично креће незаустављив продор Станивуковића у центар политичке сцене. Станивуковић се истакао као велики активиста и борац, а активно је подржавао иницијативу “Правда за Давида”, како би се открили разлози за убиство Давида Драгичевића.

Шамар министра полиције Драгана Лукача

На седници Народне скупштине Републике Српске 2019. године, Станивуковић, тада посланик ПДП-а, добио је шамар од министра полиције Драгана Лукача на посебној седници која се бавила програмом реформи у БиХ. Лукач је прво бацио папире на Станивуковића, а након тога и физички насрнуо на њега.

“Пријавићу га његовој полицији, тужилаштву. Да кривично одговара. Је ли ово нормална држава? Да министар полиције туче?”, поручио је тада Станивуковић након инцидента на конференцији за новинаре.

Додао је и: “Мора да види крв. То је његово природно станиште. Имамо монструме овде. Јелена Тривић је пришла. Ја сам видио да јој заврће руку. Позивам све људе. Ово је на све или ништа. Ја сам доказао да ћу ићи још даље. Мени је одузета реч, а он и даље седи у Скупштини”, поручио је посланик Станивуковић те 2019. године.

Након инцидента, Лукач је негирао да га је ударио и хладнокрвно наставио да прича. Да парадокс буде већи, њих двојица живе практично као суседи у истом насељу у Бањалуци.

Симултанка са Милорадом Додиком

Први политички, али нажалост и физички обрачун Станивуковића и Додика, десио се 2018. године приликом полагања камена темељца за изградњу моста на реци Врбањи. Станивуковић је том приликом рекао да га је Додик ударио, а Милорад Додик негирао да је дошло до инцидента. На снимку који је Драшко поставио види се како га члан Додиковог обезбеђења удара.

На седници парламента која се бавила, између осталог, питањем уласка БиХ у НАТО, њих двојица имали су још један окршај. На снимку који се појавио убрзо након седнице, може се чути како га Додик назива “болесником”. Станивуковић је тада имао мали перформанс, где је махао заставом НАТО алијансе како би дао до знања Додику да је прозрео намере да се иде ка НАТО.

“Дечко је болестан. Спусти дечко телефон. Он прави своју промоцију, он је болестан. Не треба му ни замерити”, рекао је Милорад Додик на седници парламента. Након тога, чланови ПДП-а добили су опомене, а сукоб је настављен у ресторану, што су такође забележиле камере.

У ресторану где су седели посланици и људи блиски како СНСД-у, тако и ПДП-у, Станивуковић је пришао ка столу Милорада Додика и добио увреде.

“Је*е ми се за тобом. Нека дође овамо слободно. Шта је било?”, рекао је Додик. Станивуковић је казао Додику да му је опсовао мајку и поручио да се боји да прича пред камерама.

“Само снимај слободно. Ево опет сте ми рекли. Ајде поновите, реците слободно”, наставио је Драшко, а Додик је рекао свом сараднику “да га среди”.

“Не бојим се ја, разумете. Ја имам 26 година и време је преда мном”, поручио је Станивуковић тада и удаљио се из ресторана.

Сукоби су се наставили и у 2020. години. Најпре је Станивуковић у мају најавио да ће поднети 10 кривичних пријава против Додика због прислушкивања, на шта је Додик одговорио да је то било “зезање”.

На посебној седници Народне скупштине Републике Српске у септембру, Додик је наставио да вређа Станивуковића. Рекао му је да је “политичко недоношче, побачај, умишљен, болесно амбициозан, манипулатор, шарлатан” и друге увреде.

“Твоје победе нема ни на видику. Јадна је Бањалука која је гласала за оваквог шарлатана. Ја сам теби сада дао ЕПП”, поручио је тада Додик посланику ПДП-а.

Станивуковић му је одговорио да је “недоношчетом” називао и председника Србије Александра Вучића, коме се сада диви и поручио му:

“Кад вас видим да отварате уста, а не једете, знам да лажете.”

Од тада је прошло неколико месеци, а утисак је потпуно другачији него онда, барем када је реч о томе кога грађани подржавају.

Деловало је да СНСД-у сви верују, да је такав Додиков тон општеприхваћен, а да је Драшко у великој мањини. Додикове увреде биле су непримећене, деловало је да Драшко са својим сарадницима сам.

У изборној ноћи видело се да није. Вратимо се на ону чувену “ничија није вјечно горела”. И није.

Видећемо шта ће Станивуковић донети ново на политичкој сцени и како ће Бањалука изгледати.

Једно је извесно: Није победио само на изборима, победио је и Додика.