Прочитај ми чланак

Додик и његова деца под санкцијама: Објашњено и зашто

0

Министарство финансија Сједињених Америчких Држава увело је нове санкције за председника Републике Српске Милорада Додика.

На списку министарства су и његова ћерка и син, Горица и Игор Додик.

– Чланови ове мреже, међу којима су и Додикова деца, олакшавају Додикову корупцију у босанско-херцеговачком ентитету РС, омогућавајући му да црпи јавна средства из РС и обогаћује себе и своју породицу на рачун грађана БиХ и функционалне власти у земља – наводи се у саопштењу министарства финансија.

Како даље пише, Додик је од 2021. повећао учешће свог сина Игора Додика и ћерке Горице Додик у политичким и пословним активностима унутар Републике Српске, изазивајући забринутост да РС постаје све више као породични бизнис, него политички субјект БиХ.

– Обим корупције породице Додик такође је изазвао забринутост нација заинтересованих за обезбеђивање страних инвестиционих фондова у РС, што је навело неке да се уздрже од тога јер су веровали да би било каква финансијска помоћ вероватно ишла Додику и његовој породици, а не институцијама РС – стоји у саопштењу.

На недавним изборима у РС, наставља се, „Савез независних социјалдемократа (СНСД), укључујући Додика и Игора, склопио је заверу да подмити политичке званичнике, чланове бирачких места и изборне посматраче у настојању да корумпирано победи на изборима. Игор се бавио подмићивањем опозиционих политичара, којима су понуђена политичка именовања у замену за критичне информације и места за посматраче избора на бирачким местима“.

Додикова ћерка Горица, како се истиче у саопштењу, укључена је у политичке и пословне активности за свог оца, укључујући власништво над неколико ентитета који примају значајну помоћ Владе РС по Додиковом упутству.

– ОФАЦ именује Игора на основу Е. О. 14033 јер је материјално помогао, спонзорисао или пружио финансијску, материјалну или технолошку подршку, или робе или услуге или за подршку Додику, лицу чија је имовина и имовински интереси блокирани на основу Е.О. 14033.

– ОФАЦ одређује Горицу на основу Е. О. 14033 јер је материјално помогла, спонзорисала или пружила финансијску, материјалну или технолошку подршку, или робе или услуге или за подршку Додику, лицу чија је имовина и интереси у имовини блокирани на основу Е. О. 14033.

– Предузећа са седиштем у РС Global Liberti d.o.o. Лакташи (Глобал Либерти), Agro Voce d.o.o. Лакташи (Agro Voce), Аgape Горица Додик и Ивана Додик с.п. Бања Лука (Аgape), и Fruit Eco d.o.o. Градишка (Градишка) је скуп привредних субјеката који послују у БиХ, укључујући послове у сектору ресторана и велепродајног материјала. Сви ови ентитети добијају јавну помоћ РС кроз преференцијални третман као резултат тога што су у власништву Додикове породице – стоји у саопштењу министарства.

– ОФАЦ одређује Global Liberti због тога што је у власништву или под контролом, или је деловао или наводно деловао за или у име, директно или индиректно, Игора и Горице.

– ОФАЦ именује Agro Voce и Аgape због тога што су били у власништву или под контролом, или су деловали или наводно деловали за или у име, директно или индиректно, Горице.

– ОФАЦ означава Градишку да је у власништву или под контролом Игора или да је деловала или наводно деловала за или у име, директно или индиректно, Игора – закључује се у саопштењу америчког Министарства финансија.