Прочитај ми чланак

Додик: Хашки трибунал пресудама материјализује Србима наметнуту кривицу

0

milorad-dodik-1359298774-259265

(Танјуг)
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ни Радовану Караџићу, као ни Биљани Плавшић и многим другим оптуженим Србима у Хашком трибуналу није могуће доказати оптужницу за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

– Очигледно је да је та квалификација резервисана искључиво за Србе и политички естаблишмент српског народа у Републици Српској и Србији, док други нису били процесуирани ни за злочине које су починили – рекао је он новинарима на Палама и оценио да Хашки трибунал „све време ради тако да путем пресуда материјализује Србима наметнуту кривицу“.

Додик је рекао и да оно што је недавно говорио у Трибуналу као сведок одбране хашком оптуженику Караџићу, као и обраћања председавајућег Председништва Босне и Херцеговине Небојше Радмановића и председника Србије Томислава Николића прошле седмице на расправи у Генералној скупштини Уједињених нација о раду Хашког трибунала, „представљају најверодостојнији одраз онога шта је тај суд“.

Како је истакао, пример селективног приступа Хашког трибунала је и случај хрватског генерала Анте Готовине, који је првостепеном пресудом Трибунала био осуђен на 24 године затвора за доказан организовани злочиначки подухват, а онда „уз помоћ центара моћи“ ослобођен.

– Ми који овде живимо не смемо то да заборавимо и олако прихватимо, ни квалификацију геноцида у Сребреници, ни геноцида уопште, нити било какву причу о удруженом злочиначком подухвату и треба да наставимо да се боримо против тога – казао је он.

Коментаришући питање одузимања ентитетског држављанства за грађане Брчко дистрикта, Додик је навео да треба наћи адекватно решење за питање држављанства тих становника и најавио могућност да РС, ако буде сметњи, реши то питање.

– Наравно да постоји решење доношењем нових прописа и прихватањем држављанства од Републике Српске – рекао је Додик и навео да то нико не може да спречи.