Прочитај ми чланак

Додик: Ердоганова изјава представља неподношљиво мешање у унутрашње ствари Србије

0

Dodik12

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик подржао је одлуку председника Србије Томислава Николића да замрзне учешће у трилатералним сусретима Србије, БиХ и Турске због изјаве премијера Турске Тајипа Ердогана да је „Турска Косово, а Косово Турска”, оценивши да је реч о мешању у унутрашње ствари Србије.

„Наравно да подржавам изјаву и одлуку председника Николића да замрзне учешће у трилатералним сусретима Србије, Турске и БиХ с обзиром на то да Ердоганова изјава у Призрену представља једно неподношљиво мешање у унутрашње ствари Србије”, рекао је Додик у изјави Танјугу.

Он је подсетио на још увек важећу Резолуцију Савета безбедности УН 1244 која гарантује територијални интегритет Србије, али је додао да, иако је Турска међу првим државама признала једнострано проглашену независност Косова, то не значи и да је оно независно.

„Ми смо и раније указивали на недопустиво мешање Турске у унутрашње ствари БиХ, а сада, ево, и Косова, што показује да тај притисак не сплашњава и да постоји озбиљан план јачања турског утицаја и присуства у региону Балкана, као и враћање неоосманистичких аспирација”, рекао је председник Републике Српске.

Он је упозорио да је Ердоганова политика „нултих проблема” изазвала хиљаде проблема, што не говори о „добрим намерама” Турске.

„Зато ми је драго да је Николић донео одлуку да замрзне учешће у трилатералним суретима Србије, БиХ И Турске”, рекао је Додик који, како каже, подржава и осуде које су тим поводом раније изнели премијер Србије Ивица Дачих и први потпредседник владе Александар Вучић.

(Танјуг)