Прочитај ми чланак

ДОДИК: Ако Косово има право на отцепљење, има и РС, а имају и Хрвати у БиХ

0

Председник Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је вечерас да ће се решење за Косово одразити и на Републику Српску јер "ако неко добије право да каже како доноси одлуку о отцепљењу Косова од Србије, зашто то прво не би имао и неко други".

„Ако је неком прихваћено то право, ми сматрамо да можемо да се позивамо на то и ми ћемо се позвати на то право“, рекао је Додик у емисији Упитник Радио телевизије Србије.

Он је рекао да је РС одлуком њене Скупштине „оног момента кад се Косово самопрогласило независним“ рекла да кад Косово уђе у Уједињене нације, то значи и право РС да се одвоји.

Како је оценио, у таквој консталацији „ни Хрвати у Босни неће пропусти прилику да се одвоје“, а и Бошњаци ће схватити да је и за њих то најбоље.

Он сматра да не може да дође до рата у Босни, додајући да би се војска и СИПА одмах „распали“, док кантонална полиција не може преко ентитетске границе.

Говорећи о свом положају у Сарајеву, он је рекао да није отишао у Председништво како би ојачао Босну већ позицију РС и оценио да „Босна данас није ни на небу ни на земљи“.Има пуно отворених питања, рекао је Додик, наводећи да је можда на почетку направљена грешка кад је Босна овако „слепљена“ Дејтонским споразумом.

Према његовим речима, можда је требало спровести разграничење, па би Босна данас била стабилнија.

Он је рекао да РС тражи да се поштује Дејтонски споразум, као и да ће РС ојачати свој Устав јер је Високи представник одузео многе њене надлежности.

Говорећи о инцијативи СДА за промену имена РС, он је рекао да је за РС „синоним Западна Србије јер тако народ у њој осећа“.

Ми се залажемо за поштовање Дејстонског споразума, ојачаћемо Устав РС јер је високи представник одузео многе њене надлежности, рекао је Додик. 

ДОДИК: ОДВОЈИЋЕМО СЕ ОД БиХ АКО СЕ ПРОМЕНИ ИМЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је да ће, уколико Уставни суд те земље усвоји иницијативу о промени имена Републике Српске, „у Републици Српској сести и донети одлуку о свом статусу“, и да је он за независност.

Он је, гостујући у емисији “Упитник“ Радио-телевизије Србије, рекао да је став власти и опозиције у РС да се донесе одука о статусу, ако иницијатива Странке демократске акције дође на разматрање пред Уставни суд Босне и Херцеговине.

Расписаћемо референдум и одвојити се од Босне, рекао је Додик, наводећи да би тај потез имао подршку бар десетак држава.

Он је рекао да рачуна на реакцију Америке и Европске уније, али да би тај потез био заправо реакција РС.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!