Прочитај ми чланак

„Добро да Вучић није ишао у набавку, шокирао би се ценама“

0

Уредник недељника НИН Милан Ћулибрк истиче да председник Србије Александар Вучић "не може са паризером да сакрије истину, нити да обори цене". "У просперитетној Србији у којој плате и пензије расту најбрже на свету, а храна је поскупела за 24 одсто, то не можете оборити са јефтиним паризером", рекао је.

Реаговајући на објављен снимак председника Александра Вучића како са министрима Синишом Малим и Томиславом Момировићем једе сендвич од паризера, Ћулибрк сматра да све ово постаје „пресмешно на неки начин, али у исто време и жалосно“, јер се заборавља суштина.

– Не може овај паризер да сакрије истину. А истина је да се у последње три године цена хране у Србији повећала 57, 8 одсто – од тога је месо поскупело за више од 50 одсто – млеко, јаја и сир више за 70 одсто, поврће за више од 80 одсто и то су званични подаци Републичког завода за статистику. У исто време у Србији је повећана пензија за 36 одсто, медијална зарада коју прима више од половина запосленог становништва у Србији повећана је за 43 одсто. Председниче, ако су примања грађана повећана за оволико одсто, а храна поскупела за 58 одсто, да ли се у Србији боље живи, без обзира на овај ваш паризер коме сте оборили цену – рекао је Ћулибрк гостујући на телевизији Н1.

Он истиче да није поента у томе што ће следеће недеље да се оборе цене још десет производа, од тога не може да се преживи.

– Мени је драго што председник није јутрос ишао у набавку, јер би се вероватно шокирао када би видео колике су цене осталих производа – навео је уредник НИН-а.

Према његовим речима, председник, министар трговине и министар финансија имају и још један додатни проблем.

– Они треба да имају у виду да се у последњих годину дана у Украјини, која је од фебруара 2022. године у рату, цене хране повећале за 8,3 одсто. А у просперитетној Србији у којој плате и пензије расту најбрже на свету храна је поскупела за 24 одсто, то не можете оборити са јефтиним паризером. Не можете да зауставите инфлацију тако што ћете смањити цене 20 производа, ако цене 100.000 производа и услуга расту – оценио је саговорник Н1.

Ћулибрк истиче да нови талас поскупљења тек следи и да је ово „само покушај да се замаскира и да се под тепих гурне истина, чињенице и живот“.

– Све је предизборна кампања – једнократна помоћ којим се упумпава додатна помоћ, ситуација када се инфлација још није обуздала, повећање акциза које ће додатно погурати цене. Дакле, ова Влада ово што ради ради супротно ономе што они нама хоће да кажу. Свим овим потезима они ће погурати инфлацију, е сада остаје на вама да ли да им верујете на реч – закључио је Ћулибрк.