Прочитај ми чланак

Дмитриј Рогозин: Jужни ток ће још јаче повезати Србију и Русију!

0

Потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин обавестио је данас председника Србије Томислава Николића да су руски органи и званично одобрили Србији кредит под повољним условима.

Председник Србије је, у отвореном и срдачном разговору с Рогозином, истакао да је Србија изузетно заинтересована за сарадњу са Руском Федерацијом у бројним областима, а да ће ускоро пројекат „Јужни ток“ потпуно повезати Србију и Русију, саопштила је Прес служба председника Србије.

Председник Николић је изнео тежњу да се, осим на пољу енергетике, посебно унапреди сарадња Србије и Русије и у наменској индустрији, али и у другим гранама привреде.

– Наша пољопривреда, на пример, може да створи квалитетне производе који су потребни руском тржишту и Србија је спремна да обезбеди велике количине за пласман у Руску Федерацију – додао је председник Николић.

Председник Николић је такође рекао да Србија води политику војне неутралности и да ће због тога ускоро бити упућена наша парламентарна делегација у Парламентарну скупштину Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ), пошто Србија већ има своје представнике у Парламентарној скупштини НАТО.

Потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин обавестио је председника Николића да су руски органи и званично одобрили кредит под повољним условима Србији, који је нашој земљи недавно обећан.

Он је односе између Русије и Србије оценио као веома пријатељске и искористио прилику да пренесе поздраве председника Руске Федерације Владимира Путина и председника Владе, Дмитрија Медведева. Рогозину је испред Палате „Србија“ приређен свечани дочек.

Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин почео је данас посету Београду састанком с првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем.

Предвиђен је и сусрет руског званичника са председником Народне скупштине Небојшом Стефановићем.

Вучић и Рогозин претходно су се састали 23. августа у Москви, када су разговарали о јачању билатералне сарадње у области одбране, унапређењу одбрамбене индустрије, модернизацији војске Србије, као и о потенцијалним заједничким производним подухватима и изласку на трећа тржишта.

Вучић је тада изјавио да Србија намерава да изгради фабрику модерног наоружања, а да је Рогозин показао велику жељу да помогне Србији у његовом пласману.

Реч је о развоју српске наменске индустрије, пласирању робе на руско тржиште и заједничком изласку на трећа тржишта, прецизирао је Вучић.

– Наш циљ је да до краја године отворимо фабрику сложених борбених система, па је потребан пласман, на више важних тржишта у свету. И ту очекујемо и подршку Русије – навео је Вучић у августу.

 

(Фонет)