Прочитај ми чланак

Ђурић: Нема договора јер Приштина хоће српску имовину

0

Делегације Београда и Приштине нису постигле договор о телекомуникацијама јер српска страна није прихватила да имовина српског система телекомуникација буде "представљена као својина Поште и Телекома Косова"

Фото: © Sputnik/ Радоје Пантовић

Фото: © Sputnik/ Радоје Пантовић

БРИСЕЛ – Делегације Београда и Приштине нису постигле договор о телекомуникацијама јер српска страна није прихватила да имовина српског система телекомуникација буде „представљена као својина Поште и Телекома Косова“ и Србима буде ускраћен приступ интернету у Митровици, изјавио је директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић по завршетку преговора у Бриселу.

Ђурић је новинарима рекао да је то било неприватљиво и уцена за српску страну и зато је одбачен покушај делегације Приштине да се „створе телекомуникационе енклаве за Србе“.

„Ми нисмо дозволили да наше компаније и наш народ на Косову и Метохији буду стављени у неку врсту телекомуникационе енклаве и наш народ не би имао покривеност као сада и наша деца на универзитету у Митровици не би имала приступ интернету и да се користе телефони као свуд другде“, рекао је Ђурић.

Директор канцеларије за Косово и Метохију рекавши да су петодневни преговори о телекомуникацијама били можда једни од најтежих за пет година дијалога.

„Нисмо дозволили да се направи преседан кад је реч о имовини да се сматра да се имовина која се преноси на нову компанију, на ћерку компанију Телекома Србије, преноси дакле, како то Приштина захтевала, на Телеком и Пошту Косова, иако знамо да су објекти грађени великим делом чак после 2004. године“, објаснио је шеф српске делегације.

Он је рекао да „нико не може да се игра са оним што је државни и национални интерес“ и додао да „са Србијом може увек озбиљно да се разговара и постиже договор, али са Србијом никада не може да се разговара језиком ултиматума и уцена“.

Ђурић је рекао да Београд остаје привржен договору и да се „нада да ће наћи партнера у будуЋности с којим може да се људски договара“.

ХАПШЕЊЕ НАЧЕЛНИКА КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ НИЈЕ УТИЦАЛО НА ДИЈАЛОГ У БРИСЕЛУ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас у Бриселу да хапшење начелника косовске полиције није утицало на преговоре Београда и Приштине и да ни приштинска делегација није покретала ту тему.

„Што се нас тиче, ни на који начин не желимо да се уплићемо у питања која се тичу владавине права и рада правосуђа“, рекао је Ђурић.

Он је додао: „Барем ми Срби смо доста пропатили од мешања политике у правосуђе“.

*****
ТАХИРИ: НЕМА ДОГОВОРА С БЕОГРАДОМ, СВЕ ЈЕ ИМОВИНА КОСОВА

Шефица приштинске делегације Едита Тахири изјавила је по завршетку дијалога у Бриселу да до договора с Београдом око телекомуникација није било зато што приштинска страна не прихвата да нова компанија има имовину која, по њеном тумачењу, припада Телекому Косова.

Тахири је рекла да су „сва очекивања“ била да ће се ове недеље завршити преговори о телекомуникацијама и кренути њихова примене, што по њеним речима значи да Србија пошаље писмо Међународној телекомуникационој организацији (ИТО) у којем ће рећи да Косово може добити свој позивни број.

„С друге стране је обавеза била да ми можемо издати дозволу за ограничени циљ и привремено раздобље за нову компанију која би била регистрована на Косову“, рекла је Тахири.

Шефица приштинског тима је навела да је „у постизању коначног договора било разлика, и то у тумачењу споразума, јер српска страна тражи пуно покривање, а не ограничено покривање, како то стоји у споразуму“.

„Ми нисмо спремни да идемо даље од споразума који каже да је антенско покривање привремено, а тражено је и да имовина Телекома Косова буде у власништву те нове компаније“, казала је Тахири.

Она је рекла да је приштинска делегација то одбијла јер је реч о имовини Телекома Косова која не може бити дата другој компанији.

Тахири је рекла и да је „посредник Европске уније у дијалогу учинио све у својој моћи да се учини напредак у овом процесу, али, нажалост, није било договора“.

„Видећемо у будућности ста ће се догодити, могу рећи да је било мањих важних помака, али су у питању две битне ствари и не може се ићи изван споразума“, казала је Тахири.

Она је изразила наду да ће бити остварен напредак. „Битно да се поштује договорено и ако српска страна буде спремна да се држи споразума, можемо имати резултат“, рекла је она.Српска, БиХ