Прочитај ми чланак

ЂУРАЂ ЈАКШИЋ (СРС): Мировићу докле више са раздвајањем Војводине!

0

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке у Скупштини Војводине Ђурађ Јакшић критиковао је данас покрајинску власт због иницијативе да се 25. новембар прогласи Даном Војводине и оценио да је реч о "неуком, неутемељеном и шарлатанском" предлогу војвођанског премијера Игора Мировића, кога је оптужио за сепаратистичке намере.Тај датум је предложен у знак сећања на дан када је пре 100 година Војводина припојена Србији после Првог светског рата.

„Чињеница је да Војводина 25. новембра 1918. године не представља ништа, не представља никакву територијалну одредницу. На Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и других Словена, која је (тог дана) одржана у Новом Саду, ни једном речју, ни једним словом се не спомиње никаква Војводина, него искључиво Банат, Бачка, Барања и Срем“, навео је Јакшић на конференцији за новинаре.

Додао је да радикали предлажу да се 24. и 25. новембар 1918. године, када је Срем припојен Србији, обележавају као Дани присаједињења у целој држави, а не само у Војводини.

„Постављамо питање Игору Мировићу, да ли је план да његов Дан Војводине постане Дан Републике Војводине, у склопу даљег растурања Србије, по налогу осведочених српских непријатеља ЕУ, НАТО и САД“, упитао је Јакшић.

Навео је да 24. и 25. новембар 1918. године, уз проглашење српске Војводине у Сремским Карловцима 15. маја 1848. године, представљају најзначајније датуме у историји тог простора.

Јакшић је оптужио Мировића да иницијативом за увођење Дана Војводине припрема „црногорски сценарио“ и додао да он „дугује грађанима одговор на питање шта се крије иза његовог предлога да се установи тзв. Дан Војводине“.