Прочитај ми чланак

ЂУКАНОВИЋ (СНС) СРБИМА у ЦРНОЈ ГОРИ Не мењајте свој идентитет због посла или плате

0

Члан Предсједништва Српске напредне странке истакао је да се мора очувати српска културна баштина и сама супстанца српског народа у Црној Гори. Из тог разлога, он је позвао је све Србе у Црној Гори да на предстојећем попису никако не мијењају свој идентитет због посла или плате, већ да очувају свој национални идентитет и на попису поносно кажу да су Срби.

– А ко ће томос да им да за тако нешто? Ко? Кад је сам патријарх Вартоломеј рекао да је немогуће да се тако нешто уради и да је једина канонска црква Митрополија црногорско-приморска, односно Спрска православна црква, казао је члан Предсједништва Српске напредне странке и посланик у Скупштини Србије Владимир Ђукановић у интервјуу за ИН4С и додао да Србија стоји иза свог народа у Црној Гори, као и да су СПЦ и њени вјерници ,,веома жилави противници“.

Ђукановић је назвао НВО ЦПЦ псеудорелигијском организацијом и сектом и људе који сачивавају ту организацију рашчињеним распопима.

 – То нема никакве везе са Црквом. То је регистровано на Цетињу у полицијској станици и нема никакве везе ни са каквом Црквом, нагласио је он у разговору са главним уредником портала ИН4С, Гојком Раичевићем током којег је говорио и о односима Србије и Црне Горе и њихових предсједника, односу Србије према Србима у Црној Гори, улози Србије у државном удару, као и злочинима почињеним на територији БиХ ’90-их.

На запажање уредника ИН4С-а да је улога Србије била веома значајна за доношење закључака Венецијанске комисије, Ђукановић је саопштио да је то тачно и додао да није било Србије, било би упитно на који начин би Комисија овај проблем изнијела до краја. Он је додао да су огроман значај да се спријечи отимање црквене имовине имали помоћник министра правде Србије, Чедомир Бацковић и генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

 – Није ни ово Бог зна какво решење, али је далеко боље од онога што је могло да буде и не могу храмови да се отимају како је то неко замислио, прокоментарисао је он закључке Венецијанске комисије и навео да је сам Ђукановић видио да је Митрополија сувише тежак противник.

Српски посланик је оцијенио да предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу, који је изјавио да ће “створити аутокефалност православне Цркве у Црној Гори“, смета само префикс “српска“ јер је то једина канонска Црква.

Члан Предсједништва СНС-а истакао је да се мора очувати српска културна баштина и сама супстанца српског народа у Црној Гори, као и да држава Србија стоји иза свог, српског народа. Из тог разлога он је позвао је све Србе у Црној Гори да на предстојећем попису никако не мијењају свој идентитет због посла или плате, већ да очувају свој национални идентитет и на попису поносно кажу да су Срби.

Ђукановић се осврнуо на Сребреницу и појаснио своју објаву на друштвеним мрежама којима је честитао ослобођење Сребренице.

– Тог 11. јула 1995 није се десило апсолутно ништа, осим што је војска Републике Српске ушла у готово небрањени град као што је била Сребреница. Није ниједна жртва била тог 11. јула. Мени и дан данас није јасно зашто они узимају тај датум као датум обиљежавања некаквог покоља. Тачно је, злочина је било, али далеко касније, казао је он и додао да људи који су починили злочин касније над 500 жртава били су припадници паравојних формација, који нису ни били под командом војске Републике Српске.

– Али 11. јула није се десило ништа, осим што је војска РС ушла у град“, истакао је он и нагласио да су јединице српске војске неутралисале озбиљно терористичко гнијездо Насера Орића које су чиниле, како каже, стравичне покоље над српским становништвом.

 

Посланик у Скупштини Србије сматра да и да је неопходно да сви признају злочине, своје и туђе, како се они никад не би поновили.

– Не дај Боже, ако бисмо били у неком сукобу, увијек ћу молити сваког нашег официра никада ниједан ратни злочин да не допусти, по цијену свог живота, апострофирао је он.

Владимир Ђукановић је закључио да је 11. јул намјерно злоупотребљен датум знајући да Срби 12. јула на Петровдан обиљежавају једно од страдања српског становништва у Сребреници.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!