Прочитај ми чланак

Ђукановић: Нова влада биће изабрана почетком наредне недеље, идемо у ЕУ

0

Лидер Демократске партије социјалиста (ДПС), Мило Ђукановић, казао је да очекује да ће нова Влада бити изабрана већ почетком наредне седмице, и додао да је задовољан договором са коалиционим партнерима о формирању власти.

milo-predsjednik-gov_-me_

Он је новинарима у парламенту казао да је преговарачки тим ДПС-а претходних седмица вриједно радио, и из дана приближавао ставове са потенцијалним коалиционим партнерима.

“Мислим да смо данас јако близу коначном договору, и очекујем да почетком наредне седмице имамо изабрану Владу”, рекао је Ђукановић.

Упитан за коментар тога што је раније говорио да Социјалдемократска партија има три министарска мјеста са само осам посланика, а сада ће партије са укупно шест посланика имати седам министарских мјеста, потпредсједника Владе и предсједника парламента, Ђукановић је рекао да сваки договор мора бити израз реалних политичких околности у којима се постиже.

“С друге стране, као ни раније, у ДПС-у ни сада нијесмо примарно полагали пажњу на то колико ће ко имати ресора. Увијек је наш примарни интерес био да добијемо најквалитетније кандидате“, казао је Ђукановић.

Он је оцијенио да је дефинитивно иза нас вријеме у којем је о формирању владе требало тразмишљати као о диоби плијена.

“Ми о формирању Владе размишљамо као о избору тима који ће врло конкретно одговорити све суптилнијим захтјевима који се постављају пред земљу која снажно напредује ка чланству у Европској унији (ЕУ), и сагласно томе мора да усваја високе европске стандарде“, поручио је Ђукановић.

Он је додао да у ДПС-у не размишљају о томе да ли ће се одрећи у корист неког коалиционог партнера с којим треба да доведу државу до чланства у ЕУ, већ прије свега како онај већински број ресора који остају попунити на најбољи начин.

Ђукановић је рекао да ће у ДПС-у у наредна три дана имати своју листу кадрова за министре.

“И бити спремни да већ првог дана наредне радне недјеље учествујемо у раду парламента и бирамо Владу”, казао је Ђукановић.