Прочитај ми чланак

Ђукановић на „танком леду“, чека се гласање

0
Фото:  ХРТ

Фото: ХРТ

Мањи партнер владајуће црногорске коалиције, Социјалдемократска партија неће гласати за поверење Влади премијера Мила Ђукановић, најавила је посланик те странке Драгиња Вуксановић. Премијер Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је у понедељак да се не плаши како ће ко гласати о поверењу влади у парламенту и поручио да ту иницијативу није покренуо да би „политички трговао“.

Вуксановићева је казала да је иницијатива о поверењу Влади у овом тренутку покушај рушења парламентарног дијалога, који је, уз подршку Европске комисије, покренуо и води председник црногорског парламента и СДП Ранко Кривокапић.

Она је истакла да је овај дијалог „сидро које чува Црну Гору од још дубље политичке кризе и дестабилазације“, додајући да је захтев за гласање о поверењу Влади покушај бежања од договореног разговора страначких лидера о правно-политичком моделу који ће гарантовати спровођење слободних и поштених избора.

– Жели се разбити парламентарни дијалог и политичком корупцијом владати до избора. Сасвим је сигурно да би такво правно-политичко насиље у парламенту политички дестабилизовало Црну Гору и зауставило евро-атлантске интеграције. Све ово су кључни разлози зашто СДП неће гласати за поверење Влади – поручила је Вуксановићева, а преноси Срна.

Она је подсјетила да је Ђукановић рекао да у Влади не могу бити партије које нису учествовале на изборима и да би то био „преседан не само у црногорској политичкој историји, него и у глобалној“.

– Постојећа Влада са два министра из партије која није учествовала на изборима, по премијеровом исказу, не постоји нигдје у свету. Стога је јасно да ко имало држи до политичког достојанства такве Владе, не може очекивати поверење Влади у којој седе украдени министри, јер би се та подршка заснивала на политичкој корупцији“, рекла је Вуксановићева.

Ђукановић: Мале партије много драме

Ђукановић је рекао да је његова иницијатива превише засметала свима осим самој влади или кључној чланици владајуће коалије.

– Зашто? Зато што мислим да један мали број мањих партија ужива у галами у којој нереално наглашавају свој политички значај. Све то је било могуће до тренутка остварења онога што је био кључни циљ државне политике Црне Горе, а то је стицање позива за НАТО. До тада заиста нисмо желели да компликујемо домаћу политичку сцену – објаснио је црногорски премијер.

Међутим, како је и раније најавио да је након добијања позива у НАТО спреман да укрсти аргументе шта је ова влада за претходне три године урадила, то је и учинио.

– Ево сада прилике да проверите своје тезе – је ли ово техничка влада, или има актуелну или неку другу подршку у парламенту. Мислим да смо направили добар потез, не калкулишући и не знајући унапред како ће изгледати однос свих парламентарних партија – указао је Ђукановић.

Извор: Вести-онлајн